hirdetés

A rövid futamidejű kötvényeket vesszük, mint a cukrot

Januárban 3 százalékkal, azaz 279 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti a mind a fejlett, mind a fejlődő tőzsdéken emelkedést láthattunk, amit a hazai börze csak részben tudott követni. A devizapiacon a forint az euróhoz képest is, és a dollárhoz képest is erősödni tudott.

hirdetés

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője 162 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriák esetében vegyes a kép, de érdemes kiemelni a rövid lejáratú kötvényalapokat, ahol az értékesítések domináltak, ahogy azt már megszokhattuk a korábbi hónapok folyamán. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 3 százalékkal növekedett az év első hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 9.569 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Forrás: BAMOSZ
Forrás: BAMOSZ

A pénzpiaci alapokhoz közel 4 milliárd forintnyi tőke áramlott. Összességében 2 százalékos a havi vagyonnövekedés. Úgy tűnik, hogy itt megtört az előző félévben tapasztalható tőkebeáramlás lendülete.

A kötvényalapokhoz továbbra is özönlik a friss tőke. 161 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rövid futamidejű kötvényalapok esetében volt csak igazából tőkebeáramlás. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében és a szabad futamidejű kötvényalapoknál gyakorlatilag nem volt tőkemozgás a hónap folyamán. A hozamok is tudták segíteni a vagyonnövekedést, így mindösszesen 7,4 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb kategória a hónap során.

Forrás: BAMOSZ
Forrás: BAMOSZ

A vegyes alapoktól 7 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok azonban kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 1,6 százalékkal nőtt a hónapban. Valójában a kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz érkezett friss tőke (9,5 Mrd), de a másik két alkategória esetében tőkekiáramlás volt. Az óvatos vegyes alapoktól 10,5 milliárdnyi tőke távozott, míg a dinamikus alapoktól 6 milliárdnyi. Ennél a kategóriánál is azt láthatjuk tehát, hogy folytatódik az előző évi trend; és amennyiben tovább is folytatódik, úgy már ebben a félévben, vagy akár már ebben a negyedévben is, a kategória eggyel feljebb léphet a dobogón a kezelt vagyon tekintetében.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo