A koronavírust a gazdaság is megszenvedi - döntött a hitelminősítő

A koronavírus világszerte óriási gazdasági problémákat okoz az S&P szerint, emiatt több ország besorolását módosították. A hitelminősítő ezért az eddigi pozitívról stabilra rontotta a magyar besorolás kilátásait.

Kedd éjszaka tette közzé rendkívüli felülvizsgálatát az S&P, amelyben a hitelminősítő Magyarország kilátásait rontotta. Mint közleményükben fogamaznak, arra számítanak, hogy a magyar gazdaság 2020-ban 4 százalékkal csökken, a koronavírus járvány káros következményei miatt. Annak ellenére, hogy az idei évben erős visszaesést várnak, véleményük szerint ez nem lesz tartós, mert 2021-ben már 4,7 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság. Ugyanakkor a munkanélküliség is meglódul, ott a helyzet más országokhoz képest nem lesz tragikus, hiszen az S&P 7 százalékos rátát valószínűsít.

Mint írták, határozott intézkedéseket várnak a kormánytól. Az erős makrogazdasági alapoknak és a folyamatos politikai ösztönzőknek lehetővé kell tenniük az ország számára, hogy felszámolja a sokkot, foglamaztak a közleményükben. Amennyiben ez megvalósul, akkor azt várják, hogy a növekedés 2021-ben helyreálljon.

Azt is jelezték, hogy mindazonáltal nagy a bizonytalanság a világjárvány időtartama és az ebből következő gazdasági és költségvetési csapadék szempontjából. Összességében ezekkel indokolta a szervezet a besorolás felülvizsgálatát, és a magyarországi kilátásokat pozitívról stabilra módosították, de megerősítették az ország „BBB / A-2” szuverén hitelminősítését.

Magyarország persze erősen ki van téve a külső körülményeknek. Az S&P az Egyesült Államok és Németország esetében is nagyon súlyos visszaeséssel számol.

Hazánkkal kapcsolatban a Standard &Poor's azt jelezte még, hogy ha a gazdasági visszaesés az államháztartás tartósabb gyengülését eredményezi, és az államadósság határozott növekedési pályára állítja, az az adósbesorolás rontásával járhat. Szintén leminősítést eredményezhet, ha a magyar fizetésimérleg megborul, ez akkor következhet be a szervezet szerint, ha a külső likviditás a várakozásoknál jelentősebben romlik. De azt is kilátásba helyezték, hogy megfontolhatják a pozitív besorolást, ha az átmeneti sokk után Magyarország gazdasági teljesítménye visszatér korábbi erős növekedési pályájára, és a GDP anélkül tud bővülni, hogy külső vagy fiskális egyensúlyhiány keletkezne.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo