hirdetés

A gazdagok éve volt 2021

Kiemelkedően jó évet zárnak a tehetősek Magyarországon, a harmadik negyedévre vonatkozó adatok szerint ugyanis összvagyonuk egy év leforgása alatt 17 százalékkal 7 ezer milliárd forint fölé nőtt, és ez a tendencia a koronavírus-járványtól függetlenül folytatódni fog jövőre is a Blochamps Capital prognózisa szerint.
hirdetés

2021 harmadik negyedévében éves összevetésben 17 százalékkal, 7077 milliárd forintra nőtt a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyon összege - derül ki a Blochamps legfrissebb adataiból. A pénzügyi tanácsadó és business intelligence cég prognózisa szerint évzáráskor 7200 milliárdot meghaladó mértékű lesz a kezelt privátbanki vagyon Magyarországon.

“Kivételes növekedéssel, produktív évet tudhatnak maguk mögött a pandémia 2. évében a tehetősek, ám közülük is elsősorban a legfelső réteg, azaz a 300 millió forint feletti vagyonnal rendelkezők örülhetnek. Ahogy azt 2020 végén előrevetítettük, a magyar piac nemzetközi összevetésben is kiemelkedő teljesítményt produkált. Az ügyfelek nagy része nem tért vissza az óvatos befektetési stratégiákhoz, a koronavírus a likviditásbőséggel és a fejét felütő inflációval karöltve tartósan kimozdította komfortzónájukból még a legkonzervatívabbakat is” - mondja Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője.

Miközben azonban a vagyonok markánsan gyarapodtak, a vagyonosok száma nem nőtt érdemben: az élő ügyfélszámlák száma mindössze 4 százalékkal - 44 800-ról 46 700-ra - bővült 2021 őszére, ami egyébként nagyságrendileg a 2014-es év végi adatnak felel meg. Ráadásul ez a számlamennyiség a gyakorlatban mindössze 22.000-25.000 ügyfelet takar. A kiemelt ügyfélkört kiszolgáló a privátbankárok száma –hiába a robosztus vagyonosodás- szintén sok éve szinte változatlan, 400 fő körül stagnál.

“A vagyonnövekedés várhatóan intenzív mértékben folytatódik majd a következő 2 évben is. 2022 végén a kezelt privátbanki vagyon összege meghaladhatja a 8 ezer milliárd, 2023 decemberére pedig a 9 ezer milliárd forintot. Az ügyfelek és az őket kiszolgáló privátbankárok száma azonban prognózisunk szerint továbbra sem fog emelkedni, igaz a járvány miatt igencsak felpörgetett, folyamatos digitális fejlesztéseknek köszönhetően mindkét fél új technológiai eszköztámogatás mellett működik együtt. Szükség is van a digitális fejlesztések folytatására, az ESG szemlélet implementálására és különböző hiperszegmentációs aktivitásokra a szolgáltatók részéről, hiszen a bankárokra nehezedő munkamennyiség úgy fog nőni, hogy közben az ügyfelek igényei új és új formákat öltenek.” - véli Karagich István.

A Covid szinte hónapok alatt alapértelmezetté tette a privátbanki applikációk, mesterséges intelligencia alapú alkalmazások és más, korábban gyerekcipőben járó digitális platformok használatát az ügyfelek körében.“Nem tudni azt sem, mikor és hányszor lesz még szükség a Covid miatt részleges vagy akár a 100%-os home office-ra való visszatérésre az iparágon belül, ez azzal jár, hogy a szereplők egyetlen pillanatra sem feledkezhetnek meg a termék és szolgáltatás fejlesztésekről, vagy az egyre gyorsabban változó ügyéligények beazonosításáról. Nincs más út. Aki a legjobban ismeri a hazai piacot és képes rugalmasan reagálni, az lesz képes megtartani, és erősíteni a pozíciót. Aki alábecsüli a jelentőségét annak, hogy ma már más igényekkel jelentkeznek az 50 millió alatti, a 300 millió feletti vagyonnal rendelkezők, a fiatal nők, a középkorú férfiak, a környezettudatos befektetők és a digitális generációk tagjai, az ki fog maradni abból a kivételes léptékű növekedésből, ami a hazai piacra vár a következő években” - teszi hozzá a Blochamps ügyvezetője, aki szerint 2022 fő hazai privátbanki trendjei az alábbiak lesznek:

A digitalizáció rapid módon demokratizálja a befektetési termékek és szolgáltatások piacát, és újraértelmezi a vagyoni ügyfélszegmentációt.

A szolgáltatóknak ügyfeleik 360 fokos ismeretére, könnyedén átjárható digitális platformok létrehozására, ESG szemlélet implementációra és folyamatos hiperszegmentációra lesz szükségük a sikerhez.

A privátbanki szolgáltatók felső köre megindul egy olyan átalakulás útján, amelynek végén már gyakorlatilag family officeként működik majd, és sokkal komplexebb kiszolgálást fog nyújtani, mint tette korábban.

A következő évek privátbankárának feladata lesz, hogy detektálja az ügyfelek jogi, adó-, menedzsment-tanácsadási vagy generációváltási igényét és a vagyonkezelők is egyfajta szolgáltatói Jolly Jokerré válnak majd.

A hazai iparági status quo és erősorrend új nehézsúlyú szereplőt kap a formálódó Bankholdinggal, miközben zajlik a legnagyobb szereplő, az OTP PB/Global Markets szolgáltatói modellváltása. Mindezek növelik a versenyt és arra kényszerítik a szektort, hogy minden szolgáltató frissítse a termékportfólióját, koncentráljon a technológiai beruházásokra, csökkentse a működési költségeket és új terméke­ket/együttműködési csatornákat fejlesszen.

A generációs stratégia és a hiteles marketing. Ezek lesznek a transzparencia és a fenntarthatóság üzenete mellett az egyértelmű kulcsszavak a 2022-es vagyonkezelési onboarding modellnél.

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo