600 helyett 6 cég kezében vannak a gazdák

Ahogy csökken a gigafúziók révén a génmódosított növényekre és a hozzájuk kifejlesztett növényvédő szerekre szakosodott cégek száma, úgy emelkedik ezzel párhuzamosan a vetőmagvak és a permetszerek ára.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A 2016-os esztendő alighanem az agrárvegyipar és a vetőmagtermelés konszolidációjával, a növényvédő szerek és génmódosított vetőmagvak előállításával foglalkozó megacégek összeolvadásával fog bevonulni a világgazdaság történetébe.

Kép:Pixabay

Cégbirodalmak házassága

A sort 2015 decemberében az Amerikai Egyesült Államokban működő DuPont és a Dow Chemical Company fúziója nyitotta. Az összesen 130 milliárd dolláros piaci tőkeértékű új cégről, a DowDuPontról mindenki azt gondolta, hogy az a világ legnagyobb integrált növényvédelemmel és vetőmaggal foglalkozó vállalata lesz, ám alig telt el pár hónap, s máris új bejelentés borzolta a kedélyeket: az állami támogatásból felhizlalt ChemChina (China National Chemical Corp.) 43 milliárd dollárért megvette a Syngentát. A külföldi beruházásokat felügyelő amerikai hatóság engedélyezte a tranzakciót, amivel a kínai vállalat – az európai mellett – az amerikai piacon is megvetette a lábát, a svájci gyökerű biotechnológiai konszern előtt pedig Ázsia kapui tárultak szélesre. A ChemChina egyébként a külföldön legagresszívebben terjeszkedő kínai társaságok egyike. Nemrég az olasz Pirelli abroncsgyártót vásárolta fel 7,7 milliárd dollárért, legutóbb pedig arról szóltak a hírek, hogy Kína másik nagy állami tulajdonú vegyipari cégével, a Sinochem csoporttal egyesülne. Az persze nem teljesen világos, hogy az éppen a Syngenta bekebelezésén fáradozó ChemChina miért e folyamat kellős közepén kezdett fúziós tárgyalásokat a Sinochemmel.

Értékét tekintve az eddigi tranzakcióknál sokkal nagyobb viszont a Monsanto és a Bayer összeolvadása: a német cég 66 milliárd dollárért veszi meg az amerikai óriást. Az ügylet nagyságát jól mutatja, hogy összesen 27 hitelezőnek kellett összeraknia a Bayer számára a szükséges 57 milliárd dolláros kölcsönt. A hitelezők közül az európai és a japán bankok nem járultak hozzá nevük nyilvánosságra hozatalához, így csak azt tudni, hogy az amerikai bankszektorból többek között a Bank of America, a Goldman Sachs, a HSBC, a JP Morgan vesz részt a nagy összegű hitel folyósításában.

Hízik a vízfej, nő az ár

Jó, jó, de miért fontos ez az ügylet azon túlmenően, hogy az eddigi legnagyobb cégfelvásárlásként vonulhat be a tankönyvekbe? – kérdezhetik joggal az európai és a magyar gazdák. Azért, mert a génmódosított növényekre és a hozzájuk kifejlesztett védőszerekre szakosodó cégek összeolvadásával egyre koncentrálódik a piac: ma már gyakorlatilag ez a hat cég uralja iparági szakértők szerint, s amilyen gyorsan fogynak a szereplők, s híznak a monopóliumok, úgy emelkedik például a vetőmagvak vagy a növényvédő szerek ára. Az egyesülési folyamatok következményeként egyre szűkül majd a gazdák választási lehetősége. Hiszen míg húsz évvel ezelőtt hatszáz független cég állított elő nagy tételben vetőmagvakat a világban, ma a féltucatnyi nagyvállalat a piac 63 százalékát uralja.

A Monsanto és a Bayer egybekelése pedig új megvilágításba helyezi az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közt formálódó szabadkereskedelmi egyezményt is. Még ha nem is jön létre a TTIP (a Transatlantic Trade and Investment Partnership), a genetikailag módosított növények már majdnem minden falat ételben megtalálhatók valamilyen formában.

Gy. J.

 

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo