hirdetés

170 évnyi lemaradásban vannak a nők

Habár két hónapja ünnepeltük 2017. első napját, Magyarországon a nők számára csak február 24-én kezdődik az újév, ugyanis ők 13,2%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, ezért a tavalyi bérükért nem december 31-ig, hanem február 24-ig dolgoznak.
hirdetés

A nemek közötti egyenjogúságról beszélve ritkán feszegetjük azt a jelenleg is fennálló problémát, hogy a nők még mindig kevesebbet érnek, mint a férfiak - a munkaerőpiacon legalábbis. A nők 170 évnyi gazdasági hátrányban vannak a férfiakhoz képest, melyet hazánkban 83 év alatt hozhatunk egyensúlyba. A Világgazdasági Fórum legfrissebb vonatkozó jelentése szerint például Magyarország, a vizsgált 144 ország közül mindössze a 101. helyet szerezte meg. Az európai államok közül csak Máltát sikerült lehagynunk a két nem közötti egyenlőség kérdésében.

A nők dolgozzanak, a férfiak vezessenek?
A munkavállalók hatékonyabbnak tartják a vegyes összetételű csapatokat, beosztottként ugyanakkor még nőként is szívesebben dolgoznak férfi irányítás mellett. Egyelőre csak törekvés a női egyenjogúság. Nemcsak a karrierépítés, a fizetés terén is hátrányban vannak a nők, a legnagyobb különbség a vezető pozíciókban mutatkozik.
A magyar nők naponta 46 perccel dolgoznak többet a férfiaknál, de összességében 13,2%-kal keresnek kevesebbet. Emellett az európai nőkhöz hasonlóan, átlagosan heti 26 óra fizetetlen tevékenységet - házimunkát, idősgondozást - végeznek, míg a férfiak mindössze heti 9 órát. Ez a probléma nemcsak a jelenleg dolgozókat érinti, hanem befolyásolhatja a felnövekvő generáció motiváltságát is, tehát hosszútávon konzerválhatja ezt az igazságtalan helyzetet.

Liptai Lívia az Elle Magazin főszerkesztője és a #nőiújév életre hívója kiáll a nők egyenlő bérezéséért: "Magyarországon a nők 13,2 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, tehát ugyanannyi pénzért, amennyit egy férfi 2016-ban megkeres, nem december 31-éig dolgoznak, hanem február 24-éig. Ezzel nem csak az a baj, hogy ennyi idő alatt megtanulhatnának egy nyelvet vagy kiolvashatnának akár 20 könyvet is, hanem hogy ezzel a tettel a munkáltatók önkéntelenül is azt üzenik, hogy az a munka, amelyet végeznek, nem olyan értékes, mint a férfiaké. Nem csak a munkahelyén töltött percei nem érnek annyit, hanem azok az évek sem, amelyeket tanulással vagy szakmai gyakorlattal töltött. Ami még rosszabb,hogy azoknak a lányoknak, akik épp most tervezgetik a jövőjüket, mindez azt üzeni, hogy az ő idejük nem értékes. És ezáltal az életük is kevésbé értékes, mint a férfiaké."

A bérkülönbséget vizsgáló más adatok szerint a nők ugyanazért a munkáért 20 százalékkal kevesebb bért kapnak, ami azt jelenti, október 20-a után 72 napon keresztül ingyen dolgoznak Magyarországon.

Kép:Pexels

Ez a gazdasági racionalitásnak is ellentmond. Pogátsa Zoltán, közgazdász szerint nem csak morálisan felháborítóak a különbségek, gazdasági szempontból is racionális lenne, ha megvalósulna a nemek közi béregyenlőség. A közgazdasági kutatások, amelyek a nemek szerint vizsgálják a gazdaságot, arra a következtetésre jutottak, jót tesz a gazdaságnak, a bruttó hazai termék (GDP) növekedésnek a nemek egyenlősége a foglalkoztatásban, a bérekben.

Ezt az anomáliát mutatta ki a Defacto blogon a Közép-európai Egyetem két kutatója, Pető Rita és Reizer Balázs is. Állításuk szerint a közepes jövedelműeknél a nők bérhátránya nálunk a legnagyobb. Itthon ugyanis egy jól kereső nő 26 százalékkal kap alacsonyabb bért, mint egy jól kereső férfi. Mindezek alapján felmerül a kérdés, hogy megéri-e karriert építeni és sikeres nőnek lenni, hiszen a vállalati hierarchiában felfelé haladva mind több a férfi. Azaz, ahogy növekszik a tét és a bérezés, úgy szorulnak ki a nők a jövedelmezőbb munkakörökből. Ez szintén nem gazdaságilag racionális döntés, a statisztikák szerint minél több nőt foglalkoztat egy cég, annál nyereségesebb.

Vidus Gabriella az RTL Magyarország vezérigazgatója, a kampány egyik támogatója elmondta: "Fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, hogy a nők és férfiak egyenlő munkáért egyenlő bért kaphassanak. Bízunk benne, hogy sikerül felhívni erre a problémára a figyelmet, ami aztán valódi tettekre sarkallja a munkáltatókat, ahol ilyen egyenlőtlenség előfordulhat."

A #nőiújév kampány ezért párbeszédre hív mindenkit, hogy a bérezésbeli igazságtalanság mielőbb megszűnhessen. Remélve, hogy így nem kell 83 évet várni a nemek közötti egyenlőség megvalósulására.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo