hirdetés

12 millióval érdemes elindulni lakást venni

Az Otthon Centrum előrejelzése szerint megfordulhat az elmúlt egy-két év látványos tendenciája, miszerint főként az egymással versengő bankok kedvező hitelkondíciói hatására, és az építési minőség általános javulásával párhuzamosan nőttek a lakásméret-igények. A hitelszigorításokkal nőhet a kisebb lakások iránti kereslet a következő évben.
hirdetés

A gazdasági válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztő részletek drasztikus emelkedése miatt hosszabb időtávra kiható strukturális következményekkel számolnak a lakáspiacon az Otthon Centrum, Magyarország legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának szakértői. Az egyik ilyen lehetséges következmény a keresett lakásméretek csökkenése.

"Várakozásunk szerint januártól érezhető lesz a kisebb és olcsóbb lakások iránti keresleti eltolódás, bár az elmúlt időszakban még a kivárás a jellemző, hiszen az év végén még meglepő módon működik a szokásos decemberi mechanizmus, miszerint több nagy értékű eladás is ekkor zárul." - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A lakosság, így a piac is a kisebb lakások felé fordul

Míg szeptemberben például egy fiatal pár bátran tervezhetett egy 60 négyzetméteres lakást megvásárolni (az önerőn felül, a példa kedvéért 10 millió forintos, svájci frank alapú, 20 éves futamidejű, havi kb. 75 ezer forintos törlesztőrészletű hitellel kalkulálva), addig most eltántoríthatják a legkedvezőbb euró alapú hitelek havi 110 ezer forint körüli részletei, és inkább pár millió forinttal olcsóbb és egy szobával kisebb lakást vesznek. Aki még a hitelszigorítások előtt szerződött, és azt most kénytelen lenne felmondani, félő, hogy elveszíti a befizetett foglalót - ez általában a lakás árának 10 százaléka - vagy új lakás vásárlása esetén a regisztrációs díjat, ami beleszámít a foglalóba és általában párszázezer forint.

A kisebb lakások iránti kereslet növekedése miatt az Otthon Centrum szerint reális annak a  lehetősége, hogy jövőre az újonnan induló projekteknél a lakásméreteket, illetve a lakások szobaszám szerinti összetételét már a változó vevői igényekre szabják. Csökkenhet például a hálószobák mérete (bár hivatalosan most már csak legfeljebb 8 négyzetméterig), vagy a gyakran indokolatlanul nagy közlekedőkből lehet lefaragni. Sokan lesznek kénytelenek inkább egy hálószobáról lemondani sokmilliós megtakarítás érdekében. "Új projektek esetében várható, hogy ha valóban látványos lesz a kis lakások iránti igény növekedése, akkor a lehetőségekhez képest ennek megfelelően módosítanak a beruházók a lakásmixen. A lakás-alaprajzok változtatása természetesen csak az építkezés korai időszakában lehetséges, de reméljük, hogy ez nem fog a lakások minőségének rovására történni." - hangsúlyozta Kühne Kata.

Jelentős eltérések az országban

A főváros-vidék, sőt a Budapesten belüli árkülönbségek szembetűnők. A fővárosban, a legalacsonyabb vizsgált árszinten (8 millióért), a kevésbé kedvelt lakótelepeken kétszobás panellakás, illetve jó minőségű, de nagyrészt földszinti tégla garzon, vagy akár másfél szobás, igaz rosszabb állapotú lakás kapható. Ugyanakkor megyeszékhelyeken a legelterjedtebb, családok számára is kényelmes 1+2xfél, vagy 2+fél szobás panellakás, illetve hasonló méretű téglaépítésű lakás ára jön ki ennyiből.

Igazán lakható méretű családi házat, ha a jó állapot is követelmény, viszont inkább csak kisebb településeken találunk 8 milliós áron. "Az alacsony árkategóriás, kisebb méretű lakások piacán is széles választási lehetősége van a vevőknek, igaz egyértelmű, hogy 12 millió forintért már jóval kevesebb kompromisszumot kell kötnünk, és szélesebb kínálatból választhatunk. Sőt, ezen az árszinten már akár Budapesten is találhatunk új építésű, kétszobás társasházi lakást." - tette hozzá Kühne Kata.

Mindenki albérletbe megy?
A vevők hitelfelvételi nehézségei, illetve az elhalasztott vásárlások miatt élénkülhet a bérlakás-piac. Sokakat a kényszer, a szigorodó hitelfelvételi lehetőség terelhet majd albérletbe, míg az óvatosabb hitelképesek is inkább kivárnak a most kedvezőtlenül alakuló hitelek felvételével, és átmenetileg (vagy jó tapasztalatok esetén hosszabb időre) lakást bérelnek.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo