hirdetés

Talajregenerálás, mint üzlet: az erodált földek mérgeznek

Nemcsak az autók és a gyárkémények bocsátanak ki üvegházgázokat. A termőföldek is. Gondatlan kizsigerelésük, túllegelésük és ezáltal bekövetkező erodálódásük miatt világszerte kétszer annyi széndioxidot jutattak a légkörbe, mint azt az emberek teszik a bensőégésű motorokkal.
hirdetés

A talaj háromszor több karbont (szenet) raktároz, mint amennyi a légkörben található, és négyszer annyit, mint a szerves növények a világ egész területén.  Ha a talaj egészséges, háromszor annyi szenet képes megkötni, mint maguk a növények. Ezt elsősorban a humusz, az algák és baktériumok tárolják, s ez akkor keletkezik, ha a  biomasszát nem bolygatják meg, s a föld sorsát nem egynyári növények temelésének és kiszántásának életciklusai jellemzik.

A növények gyökerérzete a légkörben való széndioxid megkötését végzi. A föld mezőgazdasági használata (a legeltetés, az állatok patáinak súlya, a szántás) elveszi a talaj felső rétegét összetartó zuzmókat, baktériumokat és algákat. Ebben a rétegben a növényvilág fotoszintézisének köszönhetően nagy mennyiségű CO2 tárolódik, főként a növények gyökereiben.

Vége-hossza nincs az erodálódott, elsivatagosodott területek neveit tartalmazó listának. A homokossá vált talajok között megtalálhatók ősrégi természetpusztítások éppúgy, mint viszonylag új eróziók, melyek a modernkori agrárium „művei". A nitrogén-alapú trágyákból dinitrogén-oxid jut vissza a légkörbe, továbberősítve a termőföld káros emiszióját. Ez ugyanis 298-szer erősebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid.

Az ausztrál kormány felkarolta

A széndioxid-molekula átlagosan négy évet tölt a légkörben, mielőtt elnyeli (megköti) a növényzet vagy az óceán. A "carbon farming" lényege, hogy a helyreállított, egészségessé tett talajban megkössék a „karbont". A világ vezető talajszakértője, Dr. Rattan Lal professzor szerint az évszázad végére 50 ppm-mel csökkenthetnénk a légkör széndioxid-tartalmát ilyen módszerekkel.

A szénbányászat egyik világhatalma -ahol az emisszió nagy részét a széntüzeléses erőművek adják- Ausztrália, áprilisban bejelentette, hogy „carbon farming" révén fog karbonkrediteket szerezni. A CFI nevű program értelmében az ausztrál kormány 2013-ra 42 ezer gazdát kíván összetoborozni, hogy 70 millió hektáron termeljen carbon farming módszerel. Jelenleg 33 ezer farmot ellenőriznek, és a cél az, hogy a felszíni talaj 50-70 %-ának regenerálását tudják megvalósítani.

A gazdák a megszerzett karbonkrediteket eladhajták az emissziókereskedelem piacán. (A német tőzsde a kicsi érdeklődés miatt épp június végén függeszti fel az emissziókereskedelmet.)Az ausztrál -erőművek és gyárak által vásárolt- kvóták államilag megszabott ára jelenleg 23 (ausztrál) dollár/CO2 tonna. Egy tonna megkötött metánért például 24 tonnányi CO2-kvóta jár. A kvótához jutás jogának időtartama farmoknál 7 évig, erdőségeknél 15 évig tart, mely a hatóságok döntésével meghosszabbítható, írja blogjában a téma szakértője, Michael Kiely.

Új üzlet: CO2-megkötés a talajban
  • Legyengített területek: 5 milliárd hektár
  • Egynyári növények helyett évelő növények telepítése, melyek gyökérzete évről-évre gyarapodik és továbbhatol a talajban, erősítve a növény szárazságtűrő képességét, vagyis életkilátásait.
  • Évelő füvek és mikrorrhiza gombák telepítésével olyannyira növelhető a növények fotoszintézise, hogy hektáronként 8 tonna szént tudunk tárolni. Ezekért karbonkreditek szerezhetők.
  • A carbon farming előnyei: helyreállított ökoszisztémák, helyi közösségek revitalizálása, megélhetésük biztosítása fatermeléssel (homokos talajon megélő fafajták), értékesíthető karbonkreditek a megkötött CO2-ért az ENSZ égisze alatt működő CDN-ból (Clean Development Mechanism)
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo