Hatalmas természeti övezeteket vásárolnak fel

Az Egyesült Államok prominens milliárdosai hatalmas föld-felvásárlásba fogtak, hogy megmentsék az ipari fejlődéstől érintetlen parkokat és erdőket. Ezidáig Ted Turner, a CNN alapítója és a sikertelen AOL-Time Warner vállalategyesülés egyik összehozója volt az ország legnagyobb földmágnása. Riválisa és barátja, a kábeltévé-mogul John C. Malone azonban legújabb ügyletével leelőzte őt.

A zöld szervezetek a gazdasági válság utáni földárcsökkenést arra használták fel, hogy minél nagyobb területeket vásároljanak fel. A telek-spekulációnak azonban világhírű résztvevői is vannak - és akvizícióikban nagyobb sebességre kapcsolnak.

A Colorado államban élő John Malone -akit vállalat-terjeszkedési ambíciói miatt Al Gore bő tíz éve Star Wars-os analógiával élve a kábelbiznisz Darth Vader-ének nevezett- a Forbes milliárdos listáján a 110. leggazdagabb amerikaiként szerepel. Érdekeltségi körébe tartozik a Liberty Media, a QVC, az Expedia.com - és újabban egyre több ökológiai érték.

A New York Times értesülései szerint Malone legújabb erdő-vásárlásai a  használat tekintetében nem jelentenek magánosítást: itt-ott folytatódik bennük a fakivágás, a lazacokkal teli folyók érintetlenek maradnak, sőt a polgárok is szabadon kirándulhatnak a gazdát cserélő területeken, vagyis Malone nem ingatlanfejlesztési céllal veszi meg őket. Munkatársai közlése szerint fenntartható módon kívánja folytatni az erdőgazdálkodást. A kirándulók beengedése miatt Malone az ügyletből nem részesül adókedvezményben.

A környezetvédők azonban nem veszik készpénznek a kiszivárogtatott információt - talán túl sok ilyen földszerzési manővert láttak már, ahol a mágnás végül mégiscsak építkezésbe és urbanizálásba fogott.

Hektárok és bölények

Malone védelmére legyen mondva, hogy nagy terüleket birtokol az USA különböző tájékain, és valóban megőrizte eredeti funkciójukat. 117 300  hektárja van az új-mexikói Bell Ranchon, 27 500 hektárja Maine államban. Ezúttal 396 000 hektár felvásárlásáról szóló ügyletet ütött nyélbe, újfent Maine-ben, továbbá 8000 hektár megszerzését New Hampshire-ben.

Földjeinek összterülete így elérte a 2,1 millió holdat, vagyis 849 800 hektárt! Ezzel az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosává vált márciusban. Állítólag egy génmódosítással foglalkozó cégtől vásárolta meg a Maine állambeli területet (Maine-ben a földek 95 %-a magántulajdonban van).

Ted Turner ezzel szemben 2 millió hold fölött rendelkezik hazájában, és 40 400 hektárral Argentínában, állítja a New York Times. Az üzletembernek nagy szenvedélye a bölény-tenyésztés. Ebben még Malone sem fogja leelőzni: a sötét bundájú bikafajtából neki van a legtöbb. Összesen 50 000 jószággal bír.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo