hirdetés

Energiahatékony üzleti megoldások

Ma már teljesen függetlenítheti magát az energiapiaci ármozgásoktól egy vállalkozás, ha saját háztartási méretű kiserőművet telepít. A napelemes rendszerek óriási előnye, hogy tiszta forrásból látnak el minket fenntartható energiával, miközben biztosan megtérülő befektetésnek számítanak.
hirdetés

Ma már a technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy egy vállalkozás saját termelésével teljesen kiváltsa energiaigényét. Különösen igaz ez a háztartási méretű kiserőművekre. Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a napelemes rendszer telepítése egy befektetés. A szakszerűen kiépített napelemek segítségével akár teljes egészében elfelejthetőek a villamos energiára betervezett kiadások egy kis- vagy közepes méretű vállalkozás esetén.

Amellett, hogy a kezdeti magasabb költségek ellenére is viszonylag gyorsan megtérülő befektetésről van szó, szintén komoly előny, hogy egy ilyen beruházással a vállalat komoly lépést tesz a fenntarthatóság ügyében is. A vásárlók szemében pedig már itthon is egyre fontosabb szempont az, hogy környezettudatos gyártók termékeit vásárolják.

Foto: Mario Andreya / E.ON SE

A háztartási méretű kiserőművek esetében nincs szükség építési engedélyre, csak a hálózati csatlakozás kötött engedélyhez. Ezek a rendszerek olyan helyekre megfelelőek, ahol a meglévő éves fogyasztás és a kiserőmű termelése hasonló méretű. Az áramkereskedő köteles éves szaldó elszámolást alkalmazni. Amennyiben az elszámolási időszakban a napelemmel termelt és a felhasznált villamosenergia-szaldó eredménye betáplálási többletet mutat, a többletenergiát a kereskedő vagy a szolgáltató megtéríti.

A napelemes rendszer kiépítése a szakemberek szerint átlagosan tíz év alatt megtérül, azután már tiszta nyereséget termel a rendszer. A gyártók jellemzően húsz évig vállalnak garanciát a napelempanelekre – ez is mutatja, hogy a rendszer hosszú távon is megbízható. A napelemes rendszer nem tartalmaz kopó-forgó alkatrészt, karbantartása minimális.

Gyakori kérdés, hogyan tűri a mostoha időjárást – például az egyre gyakoribb nyári viharokat, jégesőket. A szabvány szerint 3 cm átmérőjű jeget sérülés nélkül elviselnek az edzett üveglapok. Erre a gyártók garanciát is adnak. Ugyanakkor a nagy értékre való tekintettel minden esetben javasolják az ügyfeleknek, hogy vizsgálják meg a meglévő biztosításukat, és igény szerint vegyék bele a lakásbiztosításukba a napelemes rendszert is. Szélvihar ellen a gyári rögzítő keretek védik elsősorban a napelemeket a torzulásoktól. A napelemeknek a tetőkre vonatkozó statikai szabványoknak, többek között a szélszívásnak is ellen kell állnia. Ha úgy döntöttünk, napelemes rendszert telepítettünk, mindenképpen tapasztalattal és megfelelő vizsgával rendelkező személyekkel kell végeztetni a munkákat.

Kép: Shutterstock

A tervezett rendszerhez az első lépés, hogy határozzuk meg az éves energiafogyasztás mennyiségét, kalkulálva a későbbiekben történő fejlesztésekkel, korszerűsítésekkel, mint klíma, vagy villanyfűtés kialakítása, mivel ezek jelentősen befolyásolják a fogyasztás mértékét. Ezt mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, hiszen sem túlméretezni, sem alulméretezni nem érdemes a szolár rendszereket.

Egyszerűen és gyorsan telepíthető

A telepítés történhet ferdetetőre, lapostetőre vagy földre.  A földre telepítés esetén magasabb költségekkel kell számolni a földi tartószerkezet magasabb ára miatt, más anyagokból és technológiával kell eljárni, viszont a tevékenységek sorrendje megegyezik.

Az E.ON Solar teljes egészében leveszi az ügyintézés terhét a megrendelők válláról: összeállítja az igénybejelentéshez szükséges dokumentumokat, és elküldi a hálózati engedélyesnek, ezután pedig a csatlakozási tervet is elkészíti, melyet szintén elküld az engedélyesnek, koordinálja a kivitelezést, és a mérőóra csere elkészültéig követi a projektet.

További információk a napelemes háztartási kiserőművekről itt találhatók!

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo