hirdetés

Szerették a lengyelek a magyar biosört

Idén Magyarország volt a díszvendége a lengyelországi Łodź-ban hatodik alkalommal megrendezett Natura Food élelmiszeripari vásárnak, ahol az egyetlen magyar biosör, az Alakor most nemzetközi közönség előtt is bemutatkozhatott. Az októberben megrendezett, háromnapos, közel 300 kiállítót felvonultató eseményt mintegy 15 ezren látogatták meg.
hirdetés

Sikeres volt a magyar termékek bemutatkozása

Magyarországról mintegy húsz, tanúsított biotermékeket gyártó élelmiszeripari kisvállalkozás volt jelen a kiállításon. Az Alkobeer projektet, amelynek az Alakor biosör is egyik terméke, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. képviselte a közösségi standon. A résztvevők nem csupán a biosör, de a szintén hazai fejlesztésű tételtanúsítási és QR-kód alapú termék-nyomonkövetési rendszer iránt is élénken érdeklődtek.

A biosört megkóstoló látogatók visszajelzései alapján az Alakor sikeresen szerepelt Kelet-Közép-Európa legrangosabb ökológiai szakkiállításán, a vásárlátogatók körében végzett kutatás eredményeiről a kiállító később számol be részletesen. A termék forgalmazása iránt lengyel, olasz és holland kereskedők is érdeklődtek.

A kiemelt díszvendéghez méltó közösségi stand tervezését, építését, a kiállítás részvételi díjait és a kiállítók szállásköltségét a Vidékfejlesztési Minisztérium finanszírozta. A magyar delegációt Tóth Katalin, a szakminisztérium parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára vezette.

Az Alakor biosör története

2008-ban fogott össze az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A szakemberek egy nagy léptékű, „Organikus egészségvédő biosörök kifejlesztése és gyártása”, röviden Alkobeer nevű projektben először a 15 ezer éves ősi alakor búza fajból  nagyüzemi ökológiai gazdálkodásra és söripari feldolgozásra is alkalmas modern fajtákat nemesítettek ki.

A komplex értékesítés segítheti a kis sörfőzdéket
Egyre népszerűbbek és egyre inkább szem elé kerülnek a kisüzemi sörök a magyar piacon. Ha a sör is gasztronómiai értékkel bír, egy olyan réspiacot célozhatnak meg a készítői, ahol a kicsiknek is van esélyük.
Ezt követően kidolgozták a receptúrát és a biominősítés speciális eljárásait, mígnem ötéves fejlesztői munka után idén nyáron piacra került az ország egyetlen biosöre. Az együttműködés nemzeti forrásból pályázati támogatást is nyert és kifejezett szándéka, hogy mintaként szolgáljon a magas feldolgozottságú hazai organikus élelmiszerek gyártói számára az ehhez hasonló, termékfejlesztést szolgáló összefogásokhoz.

Gyártásellenőrzési, tételtanúsítási és QR-kód alapú rendszer

Az Alkobeer projekt során a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. európai mércével is újszerű rendszert fejlesztett ki, amely az alapanyagoktól a palackozáson át az értékesítésig ellenőrzi és végigkíséri a biosör (vagy igény szerint bármely más termék) készítését. A termékek vásárlói hozzáférhetnek a vizsgálati eredményekhez, a termék címkéjén lévő QR-kód beolvasásával ellenőrizhető az adott termék életútja, tanúsítása.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo