Régen tényleg minden jobb volt?

2018. november 07. szerda - 09:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az európaiak kétharmada úgy gondolja, hogy korábban jobb volt a világ – míg földrészünk fiataljainak többsége nincs ezen a véleményen.

A német Bertelsmann Alapítvány felmérése azt mutatja, hogy az olaszokra legjellemzőbb a múlt iránti nosztalgia: 77 százalékuk véli, hogy korábban jobban mentek a dolgok. A legkevésbé a lengyelek osztják ez a véleményt, náluk csak 59 százalék látja rózsaszínben a múltat.emberek_grafika

Egyébként elsősorban az életkortól függ, hogy ítéljük meg a korábbi időket és a jelent: a 35-65 évesek két harmadára jellemző a nosztalgia, míg a fiataloknál ez az arány jóval alacsonyabb.

Csúcson az EU támogatottsága Magyarországon
Az egész Unióban növekszik az EU támogatottsága. Magyarországon különösen kedvezően ítélik meg az uniós tagságot, a magyarok 79 százaléka szerint előnyös az EU-tagság, tavaly még csak 72 százalék volt az arány.

Megmutatkozik az életkor a migráció megítélésében is: míg a nosztalgikusok 53 százaléka tart attól, hogy a bevándorlók elveszik tőlük a munkahelyüket, a múltat kevésbé fontosnak tartóknál ez az arány csak 30 százalék. Ugyanakkor nagyjából minden korosztály egyetért abban, hogy a EU-ra szükség van: a nosztalgikusok 82, a nem-nosztalgikusok 67 százaléka támogatja országa uniós tagságát.

A múltba-vágyódás elsősorban a társadalom bizonytalanságát tükrözi, hangsúlyozzák a felmérést végzett szociológusok. Ezt a bizonytalanságot használják ki bizonyos politikai pártok, azt hirdetve: vissza kell térni ahhoz az erőhöz, stabilitáshoz, amely az adott országot a múltban jellemezte. Amint azonban többek mellett az Egyesült Államok és Nagy-Britannia példája is mutatja, ez a politika csak tovább növeli a bizonytalanságot és feszültségeket teremt a társadalmakban.

(Forrás: bertelsmann.de)