A jelenlegi táplálkozási irányelvek proteinben gazdag és szénhidrátokban szegény étrendet javasolnak, ám a 150-nél több sziget lakóinak étkezési szokásai ezzel éppen ellentétesek. Legtöbb bevitt kalóriájuk az édesburgonyából származik, de fogyasztanak húst és halat is.
Kép: Pixabay
Az egészségi állapotukról 1975 óta folyó komplex vizsgálatok azt mutatják, hogy még a százéveseknél sem jelentkezik súlyosabb érelmeszesedés, az átlagosnál sokkal ritkábbak a keringési és a rákos megbetegedések, a cukorbaj, a demencia, az Alzheimer kór.
Szerepe lehet ebben a viszonylagos elszigeteltségüknek betudható sajátos genetikai profiljuknak: hiányoznak náluk olyan gén-variánsok, amelyek növelik a szívbetegségek, az Alzheimer esélyét, míg rendelkeznek gén-variánssal, amely csökkenti a korfüggő betegségek, köztük a rák kockázatát. Az okinawaiak közül ugyanakkor kevesen dohányoznak, s mivel általában a mezőgazdaságból és a halászatból élnek, sokat mozognak. Pozitív tényező, hogy szoros közösségeikben az idősek nem maradnak egyedül.
(Forrás: BBC)