Külön szabályok lesznek a petpalackokra

2019. március 31. vasárnap - 10:08 / piacesprofit.hu
  •    

Radikális döntés az EU-ban: legkésőbb 2021-től el kell tűnniük a piacról az egyszer használt műanyag cikkeknek, amelyeket környezetbarát termékekkel lehet kiváltani.

A tagállamoknak a következő két évben kell törvénybe iktatni a műanyag tányérok, szívószálak, fültisztítók forgalmazásának eltiltását. Egyúttal külön rendelkezések lépnek életbe a pet-palackokra: 2024-től csak olyanokat lehet majd forgalomba hozni, amelyek kupakja hozzá van erősítve a palackhoz. Előírás lesz az is, hogy 2025-től ezeket a palackokat legalább 25 százalékban újrafeldolgozott anyagból kell gyártani, majd újra feldolgozni.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A műanyag termékek előállítóit kötelezik, hogy járuljanak hozzá a cikkeik eltakarításának költségeihez – például a strandokon. Vonatkozik ez elsősorban a dohányiparra, mivel óriási mennyiségű füstszűrő kerül a környezetbe. Egyébként csak olyan műanyag termékeket tiltanak be, amelyeket lehet helyettesíteni. Ugyanakkor egy sor egyszer-használatos, bizonyos mennyiségű műanyagot tartalmazó terméknél a jövőben ezt jelezni kell, felhíva a figyelmet annak környezetkárosító hatásaira.

Kínának elege lett Európa szemetéből
Kína egy éve leállította a legtöbb műanyag és egyéb hulladék importját. Negyed századon át a világ újra feldolgozható hulladékának csaknem a felét ott dolgozták fel – most viszont drámaian új helyzet állt elő.

Az Európai Parlament döntéseit várhatóan rövidesen jóváhagyja az Európai Tanács. Az EU becslései szerint az új rendelkezésekkel 2030-ig 22 Mrd. euró értékű környezeti kárt lehet megelőzni, a fogyasztók pedig 6,5 Mrd. eurót takaríthatnak meg.

(Forrás: Der Spiegel)