Veszélyben az emberiség jövőbeni képessége önmaga ellátására a természeti erőforrásokra nehezedő egyre nagyobb nyomás, az erősödő egyenlőtlenségek és a klímaváltozás negatív hatásai miatt, olvasható egy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) februári tanulmányában. Habár az elmúlt 30 évben lényeges előrelépés történt az éhezés felszámolásában, „az élelmiszertermelés fokozása és a gazdasági növekedés gyakran környezetünk kárára történt,” olvasható „Az élelmezés és mezőgazdaság jövője: Trendek és kihívások” (The Future of Food and Agriculture: Trends and Challenges) kiadványban.
- Gyorsan növekvő lakosságszám, ami különösen a városokban koncentrálódik; elöregedő társadalmak
- Különbségek a gazdasági növekedésben, az egyének között, a mezőgazdasági befektetések mértékében
- Kiélezett verseny a természeti erőforrásokért
- Klímaváltozás
- A mezőgazdasági termelés eléri maximumát
- Gyakori konfliktusok, természeti katasztrófák
- A szegénység, egyenlőtlenség, élelmiszerhiány továbbra is léteznek
- Határokon át terjedő állati betegségek
- Változás az étrendben táplálkozási és egészségügyi következményekkel
- Strukturális gazdasági változások, amelyek kihatnak a munkaerőpiacra
- Migráció
- Változó élelmiszer rendszerek, befolyásolva a termelők megélhetését
- Élelmiszerpazarlás és –veszteség
- Új nemzetközi együttműködési mechanizmusok az élelmezési és táplálkozásbiztonsági kihívásokra
- Változások a nemzetközi fejlesztéspolitika finanszírozásában
2050-re a globális lakosságszám valószínűleg megközelíti majd a 10 milliárd főt. Még visszafogott gazdasági növekedés mellett is ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági termények iránti kereslet 50%-kal nő. Miközben ez a rengeteg ember gyakrabban és nagyobb arányban fog húst, gyümölcsöt, zöldséget és feldolgozott élelmiszert fogyasztani, mint például gabonát, gyorsítva az erdők eltűnését, a talajromlást és nagyobb üvegházhatású-gázkibocsátást generálva.
„Az éghajlatváltozás az élelmiszertermelés minden aspektusára hatással lesz: a csapadék mennyiségére, az aszályok és áradások gyakoriságára.”
Az éhezés felszámolása nagyobb erőfeszítéseket kíván
A legfontosabb kérdés, amit ezen FAO publikáció felvet, hogy vajon a mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek megbirkóznak-e majd egy ekkorára növekvő lakosságszámmal.
A rövid válasz: igen. A föld képes ellátni ennyi embert is, ráadásul fenntartható módon, de ehhez „alapvető változásokra” szükségesek. Az élelmezési rendszerekbe történő további befektetés nélkül sokkal többen éheznek majd 2030-ban, amikorra az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai szerint épp meg kéne szűnnie ennek a problémának.
Honnan származik majd az ételünk?
Mivel a mezőgazdaság nem nagyon nyújtózkodhat tovább a termőföld és vízkészletek tekintetében, a termelési többletet a produktivitás és az erőforrás-hatékonyság javításán keresztül kell biztosítani. Aggasztó jelenség azonban, hogy egyes alapvető gabonák hozamnövekedése alacsony. A 90-es évek óta a kukorica, rizs és gabona hozama globálisan épp hogy 1%-kal emelkedett, jegyzi meg a tanulmány.
- Fenntartható módon javítani a mezőgazdaság termelékenységét
- Fenntartható természeti erőforrás gazdálkodás
- Az éghajlatváltozás és az egyre intenzívebb természeti katasztrófák hatásai
- A mélyszegénység és a társadalmi különbségek csökkentése
- Az éhezés és a rossz táplálkozás minden formájának felszámolása
- Az élelmezési rendszer átalakítása a hatékonyság és ellenálló képesség javításáért
- Jövedelemtermelő lehetőségek kialakítása a vidéki területeken és a kivándorlás alapvető okainak kezelése
- Ellenállóbbá tenni magunkat a válságokkal, katasztrófákkal és konfliktusokkal szemben
- A határokon átnyúló mezőgazdasági és az élelmiszer rendszerből fakadó veszélyek elhárítása
- Koherens és hatékony nemzeti és nemzetközi szabályozási rendszer kialakítása
A legfontosabb kihívás, hogy többet termeljünk kevesebb erőforrással, miközben a kicsi, családi gazdálkodások és a rászorulók helyzetét is javítjuk. Ezt leginkább egy kettős megközelítéssel érhetjük el, ami a szociális ellátórendszerbe való befektetés révén azonnal segít az alultápláltságon, hosszabb távon pedig jövedelemtermelő lehetőséget biztosít a szegényeknek.
A fenntarthatóbb élelmiszer rendszerekhez nagyobb mezőgazdasági befektetésekre lesz szükség, kiemelten a kutatás-fejlesztésbe. A termelés és ellenálló képesség javítása mellett ugyanolyan fontos az ellátási láncban összekötni az alacsony- és közepes jövedelmű országok termelőit a városi piacokkal, akár állami szerepvállalás révén, hogy a fogyasztók tápláló és biztonságos élelmiszerhez jussanak megfelelő áron.