Hamarabb jön az összeomlás, mint gondolnánk

2018. december 08. szombat - 18:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az tovább emelkedő károsanyag-kibocsátás, benne a járművek növekvő fogyasztása miatt tovább gyorsul a globális felmelegedés és a vártnál jóval hamarább, már 2030-ra igen súlyos következmények fenyegetnek, mutatnak rá a világ tudósai.

A Globális Karbon Projektben 50 ország mintegy száz tudósa vesz részt. Jelentésük szerint míg a világ országainak széndioxid-kibocsátása tavaly 1.6 százalékkal nőtt, idén már 2.7 százalékkal emelkedik. Ez immár az ötödik esztendő a sorban, amelyekben nőtt a légkörbe kerülő és a felmelegedést erősítő szennyezőanyag mennyisége.

planet-wissen.de

planet-wissen.de

A klímaváltozást kutató ENSZ-bizottság kutatói korábban arra mutattak rá, hogy a változatlanul növekvő felmelegedés következtében 2040-re széles körű élelmiszer-hiány, tüzek, áradások és tömeges migráció várható. Az említett projekt jelentése arra figyelmeztet, hogy a legújabb fejlemények következtében mindez jóval hamarább, már 2030-ra bekövetkezhet.

Igen nagy mértékben nőtt ugyan a megújuló energia felhasználása, és visszaszorult a szén termelése és égetése, ám a vártnál jóval

Ha így megy tovább, tényleg beledöglünk
Trópusi betegségek az északi féltekén, csökkenő terméshozamok, a hőség elől menekülő emberek tízmilliói. A klímaváltozás drámai következményeit sorolja nemzetközi jelentés.

nagyobb mértékben nőtt a földgáz és az olaj felhasználása – az utóbbi tekintetben a szennyező járműforgalom. Miközben a kutatók arra számítottak, hogy az európai és az amerikai üzemanyag-fogyasztás 2003 után már nem nő tovább, azóta ismét több a nagyobb jármű és az autótulajdonosok többet használják kocsijaikat, mint valaha.

Donald Trump amerikai elnök felmondta a párizsi klímavédelmi egyezményt és engedélyezett addig tiltott beruházásokat, amelyek további károsanyag-kibocsátással járnak. Ugyanakkor az USA a világ legnagyobb levegőszennyezője, a széndioxid-kibocsátás harmadáért felelős. Utána Kína következik.

Amerikai szakértők számításai azt mutatják, hogy a klímaváltozás kihatásai több száz milliárd dolláros károkat okozhatnak az ország gazdaságának, mert egyebek mellett bénítják a mezőgazdasági termelést és a kereskedelmet.

(Forrás: The New York Times)