Ha így megy tovább, tényleg beledöglünk

2018. november 30. péntek - 19:08 / piacesprofit.hu
  •    

Trópusi betegségek az északi féltekén, csökkenő terméshozamok, a hőség elől menekülő emberek tízmilliói. A klímaváltozás drámai következményeit sorolja nemzetközi jelentés.

Több tucat egyetemi kutatóintézet és ENSZ-intézmények munkatársai vettek részt a klímaváltozás következményeit részletező jelentés kidolgozásában, amely a héten jelent meg a Lancet brit orvostudományi szaklapban.

Katasztrofális hatásokkal jár a klímaváltozás - Kép: SXC

Katasztrofális hatásokkal jár a klímaváltozás – Kép: SXC

A riasztó előrejelzés szerint a felmelegedés belátható időn belül párhuzamosan sújtja majd a déli és az északi félteke országait, kölcsönösen erősítve a kihatásokat. Az egyre nagyobb, hosszabb melegek egyre több halálesethez vezetnek, illetve további vese- és keringési betegségeket váltanak ki. A hőség csökkenti az emberek munkakészségét, különösen a mezőgazdaságban, ami évente munkaórák milliárdjainak elvesztéséhez vezet.

Nőttek a mediterrán erdőterületek, de az erdőtüzek esélye is
A mediterrán erdőterületek 2%-kal nőttek 2010 és 2015 között, a nagyságrendileg Szlovénia területével megegyező, 1,8 millió hektáros bővülésről az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Plan bleu – Kék terv a mediterrán erdők helyzetéről szóló közös jelentésében olvashatunk.

Harminc országban csökkennek már a termés-hozamok és romlik az élelmiszerek minősége: a növekvő széndioxid hatása mérsékli a vas, a cink és a protein mennyiségét a növényekben és a halakban.

A szélsőséges aszályok, áradások egyre több települést érintenek Dél-Kelet Ázsiában és Dél-Amerikában. Az aszály csökkenti a terméseket, ami növeli a korai halálesetek számát, a gyermekek alultápláltságát, az éhezést. A szárazsággal járó por hozzájárul az allergiák, az asztma elterjedéséhez, az áradások elmossák a termőtalajokat és fertőzik a vizeket.

2017-ben 157 millió emberrel több volt kitéve a hőség okozta egészségi kockázatoknak – és ez még az idei nyári hőségek előtt volt. Angliában például ezen a nyáron a tavalyinál 700-zal több, a hőséghez köthető halálesetet regisztráltak, mint egy évvel korábban. Európa, a Kaszpi-tengerii térség viszonylagos jómódban élő lakossága nagyon is érintett az éghajlat-változásokban, mivel nagy számban élnek a városokban idős emberek: a 65 év felettiek több, mint 40 százaléka kerül veszélybe a felmelegedéssel.

A hőguta veszélye, a szélsőséges időjárás globálisan átalakítja a munkát, a termelést, mutatott rá a Lancet kommentárja. Városok válnak lakhatatlanná és a migráció mértéke messze túl megy majd a jelenlegi, amúgy is feszültségeket okozó mértéken. A melegedésnek is szerepe volt abban, hogy a Zika-vírus az Egyesült Államokban is megjelent, és számítani lehet ott hasonló trópusi betegségek kórokozóira. A kolera baktériuma eljutott a balti partokhoz és a malária már a szub-szaharai Afrika magasabban fekvő területein is megjelent. (Forrás: Lancet)

5-6 Celsius-fokos felmelegedésnél már az emberi faj is kihalhat!
Az állatfajok és növényfajták tömeges pusztulása olyan dominóeffektust indíthat be, melynek mi isszuk meg a levét, figyelmeztetnek tudósok. Ha eléri a 5-6 Celsius-fokot a globális felmelegedés, minden életforma kihalhat a Földön a klímaváltozás miatt.