A fenntartható jövőhöz az élelmezésnek is hozzá kell járulnia

2019. július 01. hétfő - 19:05 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre elterjedtebb a vélekedés, hogy az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak kiemelt szerepet kell játszaniuk a fenntartható fejlődésben, amihez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pártatlan fórumot kínál.

A leköszönő ENSZ vezető a FAO legfőbb döntéshozatali szervének, a Konferenciának zárónapján intézte szavait a tagállamok, köztük Magyarország, képviselőihez. A kétévente rendezett tanácskozás 41. ülésszakán rekord számú ország, 192 vett részt.image002-2

A legtöbb, az egészséges élelmiszerellátó rendszereket, fenntartható mezőgazdasági fejlődést és felelős környeztgazdálkodást érintő kérdés csak az államok és partnereik közti összefogással oldható meg” – tette hozzá.

Graziano „szívélyes” üdvözletét küldte múlt vasárnap megválasztott utódjának, a kínai Qu Dongyu-nak, aki augusztus 1-jén kezdi meg négyéves mandátumát.

Felhívás az egészségtelen táplálkozás ellen

Graziano da Silva újból felhívta a figyelmet az egészséges és helyben előállított élelmiszer fontosságára az elhízás és túlsúly elleni harcban.

Ennek megvalósításához az egészségtelen élelmiszerek megadóztatására és közérthetőbb és informatívabb élelmiszer címkék használatát javasolta.

Rámutatott, hogy azon politikai intézkedések, melyek az élelmiszerárakat tartósan alacsonyan tartják, hozzájárulnak a vidéki térségek lemaradásához, a belső és külső elvándorláshoz és általában az egészségtelen táplálkozáshoz.

Egy év alatt nyereséget hoz az éttermeknek az élelmiszerpazarlás csökkentése
Az ENSZ adatai szerint a világszerte elkészített élelmiszerek harmada végzi a szemetesben. Egy új felmérés szerint egy év alatt megtérül, ha az éttermek és kávézók arra költenek, hogy átalakítsák folyamataikat az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Az egy év lejárta után pedig 2 százalékkal csökkennek a költségeik. De még így is tovább folyik az élelmiszerpazarlás náluk.