Trump rossz adósként hiába házalt hitelért

2019. február 05. kedd - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Donald Trump amerikai elnök vállalkozásai a 90-es évek elején ismételten csődbe mentek. Az eladósodott Trump már nem kapott több hitelt a Wall Street pénzintézeteitől, ezért a Deutsche Bank finanszírozta – de amikor elnökjelölt lett, már hozzájuk sem fordulhatott. 

2016 elején Trump vagyonából tízmilliókat fordított elnökválasztási kampányára. Így, amikor cége egy skóciai golfpályát akart meghvásárolni és felújítani, hitelre volt szüksége. Régi partneréhez a Deutsche Bankhoz fordult, amely korábban 2.5 mrd. dollárig terjedően finanszírozta ingatlan-beruházásait.

fotó: flickr/Gage Skidmore

fotó: flickr/Gage Skidmore

Trump korábban azt követően kereste meg az egyik legnagyobb német pénzintézetet, hogy csődjei miatt, rossz adósként, amerikai bankoktól már nem kapott hitelt.

Meglepetésére azonban 2016-ban a Deutsche Bank vezetői is visszautasították. Egyrészt féltették a bank hírnevét, miután Trump erősen vitatható kijelentéseket tett kampányában, másrészt féltették a pénzüket: ha nem fizeti vissza a hitelt, amire már volt nála példa, aligha perelhetik az Egyesült Államok elnökét és nem foglalhatják le ingatlanjait.

A gazdaság összedől, a piacok meg csak nézik
Az amerikai küldöttség nélkül kezdődött meg a davosi Világgazdasági Fórum – egy amerikai nagyberuházó súlyos figyelmeztetéseivel. Seth Klarman szerint a befektetők nem törődnek Trump elnök twitteres kifakadásaival, és azzal, hogyan szorult vissza az Egyesült Államok szerepe az elmúlt évben a világban.

Az elnök vállalatbirodalmának szóvivője cáfolta, hogy Trump hitelből vette volna a skóciai golf-pályát – de nem cáfolta a hitelkérelmet a Deutsche Banknál. Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke közölte: vizsgálatot indítanak az ügyben, miután a Deutsch Bank korábban pénzmosási lehetőségeket biztosított orosz ügyfeleinek.

(Forrás: The New York Times)