A gazdaság összedől, a piacok meg csak nézik

2019. január 23. szerda - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikai küldöttség nélkül kezdődött meg a davosi Világgazdasági Fórum – egy amerikai nagyberuházó súlyos figyelmeztetéseivel. Seth Klarman szerint a befektetők nem törődnek Trump elnök twitteres kifakadásaival, és azzal, hogyan szorult vissza az Egyesült Államok szerepe az elmúlt évben a világban.

Seth Klarman bostoni beruházási alapja alapítványok és szupergazdagok vagyonát kezeli, jelenleg 27 mrd. dollár értékben. Klarman az ügyfeleinek küldött és Davosban is nagy érdeklődést keltett éves üzenetében sötét képet festett az amerikai és a világgazdaság helyzetéről, kilátásairól. „Állandó tiltakozó akciók, felkelések, növekvő társadalmi feszültségek közepette nem mehetnek már a megszokott módon a dolgok” – írta a The New York Times-ban megjelent cikkében.

weforum.org

weforum.org

Megdöbbenésének adott kifejezést afelett, hogy a befektetők nem törődnek Trump elnök twitteres kifakadásaival, és azzal, hogyan szorult vissza az Egyesült Államok szerepe az elmúlt évben a világban. „Miközben erodálódott a 2. világháború utáni nemzetközi rend, a piacok nem vették figyelembe, milyen hosszabb távú következményeket jelent egy elszigeteltebb Amerika, az, hogy sodródik a világ és nyitott a lehetőség, hogy valakik átvegyék a világ vezetését.”

Már a háttérhatalom sem a régi
Ma ültek össze a világ gazdasági, és politikai irányítói a svájci Davosban. A valamikor egységes „háttérhatalom” azonban most már olyannyira megosztott, hogy az gyakran az együttműködés rovására megy. És ez nagyobb probléma, mint gondolnánk, mert a korábbi gondokat nem sikerült megoldani, de egyre újabbak jönnek.

Figyelmeztetett a jelentés arra is, hogy a 2008-as válságot követően nőtt minden fejlett ország eladósodottsága és ez az irányzat pénzügyi pánikhoz vezethet. A GDP-hez mért eladósodottság az USA esetében meghaladja a 100 százalékot és közeledik ehhez az arányhoz Franciaország, Kanada, Negy-Britannia és Spanyolország is. A következő nagy pénzügyi válság magvait ezek az adósságállományok már elvetették, Amerika esetében ez a dollár tartalék-valuta szerepét is veszélyezteti már.

Elkerülhetetlenül bekövetkezik a pillanat, amikor az USA adóssága eléri a kritikus pontot, amely után már nem fog tudni elfogadható kamatokkal hitelekhez jutni. A befektetők azt hiszik, folytatódni fognak a jó idők és továbbadják ezt az illuziót a közvéleménynek is.

Klarman, aki korábban a republikánusok támogatója volt, most óv a veszélytől, amit Trumpnak a „hamis hírek” elleni hadjárata, illetve a maga terjesztette, valóban hamis hírek jelentenek. Súlyos kérdés: amikor komoly veszély fenyegeti az USA nemzetbiztonságát, elfogadják-e majd az emberek a hivatalos magyarázatot? – tette fel a kérdést.