Milyen iroda vonzza az Y-generációt?

2018. április 25. szerda - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az Y-generáció elvárásai arra ösztönözhetik a fejlesztőket és bérbeadókat, hogy új irodakialakítási trendeknek megfelelő koncepciókat, irodatereket alakítsanak ki az irodáikban, a fejlesztők pedig egyre inkább a jó elhelyezkedésű, barnamezős beruházások felé fordulhatnak.

A legfontosabb aspektus a munkahelyválasztásban a munka-magánélet integrációja, de a fizetés, a vezetői előrelépési lehetőségek és az elhelyezkedés szintén kulcsfontosságúak a munkahelyi elégedettség szempontjából. Az iroda megjelenése és belső kialakítása, valamint az egyéb közös helyiségek csak a válaszadók 37 százalékának voltak fontosak, az iroda fenntarthatóságát és környezetbarát megoldásait pedig csak 18 százalékuk tartotta jelentősnek. A megkérdezettek egyharmada úgy gondolja, hogy 2-3 éven belül átalakul jelenlegi munkakörülményeik – derült ki a Colliers International és a CMS nemzetközi ügyvédi iroda éves ingatlanpiaci tanulmányából.

“A közösségi irodában/terekben való munkavégzés népszerűnek bizonyult a válaszadók között, első sorban a fővárosokban. A válaszadók több mint negyede a közösségi/rugalmas irodateret határozottan vonzónak, míg további 40 százalék részben vonzónak találta. A kutatásból mindez földrajzi szempontok alapján lebontva kiderül, hogy a fővárosokban dolgozó válaszadók 36 százaléka, vagyis több mint egyharmada egyértelműen támogatja a közösségi irodaterekben való munkavégzést. Ezzel szemben mindössze 4 százalékuk volt határozottan elutasító a közösségi irodaterekkel kapcsolatban.” – mondta Mark Robinson, a Colliers International CEE régiós piackutatási vezetője.

Kép: Év Irodája,

Kép: Év Irodája,

A rugalmas munkavégzés – beleértve az otthoni munkavégzést is – egyre elterjedtebb a régióban. A válaszadók 49 százalékának lehetőségük van a rugalmas, 57 százalékuknak pedig az otthoni munkavégzésre.

“Bérlőképviseleti munkáink során egyértelműen tapasztalható, hogy a munkáltatók első számú prioritásává vált a jelenlegi és jövőbeli munkavállalóik érdekeinek figyelembe vétele, amelynek eredménye, hogy a cégek egyre többet áldoznak a megfelelő irodakörnyezetre és munkakörülmények kialakítására. A regionális kutatás eredményét támasztja alá a Magyarországra készített legfrissebb Randstad Employer Brand tanulmány is, mely szerint hazánkban a válaszadók 64 százaléka figyelembe veszi, hogy mennyire tud azonosulni a vállalati kultúrával és légkörrel, amikor munkahelyet választ. Ez az érték 2016 és 2018 között 20 százalékot növekedett.” – tette hozzá Mazsaroff Kata, a Colliers International iroda bérbeadási üzletágának igazgatója.

Jönnek az Y-srácok!
Asztalokon ugrálni, összevissza rohangálni ezután sem lesz az irodaélet jellemzője, de a nagyobb rugalmasság és a rövidebb meetingek valószínűleg szabállyá válnak, ahogyan az Y generáció tagjai közül egyre többen elfoglalják helyüket a munka világában.

Mit jelent ez a régiós irodapiac számára?

A kérdőív meglátásaiból arra lehet következtetni, hogy jelentős változások elé néz a kelet-közép-európai irodapiac. A bérlők egyre inkább rugalmas, rövidebb időtávra szóló megállapodásokat kereshetnek, habár a régió erősebb gazdaságaiban a kiadó irodahelyek száma csökkent, ami a bérbeadók és az ingatlankezelők tárgyalási pozícióját erősítheti.

A trendek továbbá arra ösztönözhetik a fejlesztőket és bérbeadókat, hogy új irodakialakítási trendeknek megfelelő koncepciókat, irodatereket alakítsanak ki az irodáikban, a fejlesztők pedig a jó elhelyezkedésű, barnamezős beruházások felé fordulhatnak.

“Az irodák fizikai jellemzőit illetően a válaszadók több mint fele egyetértett abban, hogy a munkahely elhelyezkedése az egyik legfontosabb szempont. Mivel azonban központi elhelyezkedésű fejlesztési területekből kevés van, ezért a barnamezős beruházások egyre népszerűbbek lehetnek a közeljövőben.” – mondta Czike Gábor, a CMS Budapest ingatlanjogi csoportjának vezetője.

A teljes tanulmány angol nyelven ide kattintva érhető el.

A menő iroda hozza a munkaerőt
A munkaerő-toborzásban és -megtartásban az iroda elhelyezkedése, belső kialakítása kulcsfontosságúvá vált, hiszen ha a munkavállaló jól érzi magát, az a munkaadónak is jó.