Messze vagyunk az ideális állapottól a lakáspiacon

2019. április 05. péntek - 16:01 / piacesprofit.hu
  •    

A legfrissebb KSH adatok szerint lendületesen növekszik a hazai lakáspiac, és 2018 utolsó negyedéve az elmúlt évtized legerősebb áremelkedését mutatja, Balla Ákos szerint azonban óvatosnak kell lennünk a következtetések levonásakor. Bár úgy tűnik, pörög a lakáspiac Magyarországon, még messze vagyunk az ideális helyzettől.

Budapesten 2018-ban nagyjából 30 ezer ingatlan cserélt gazdát. Bár ez első hallásra soknak tűnhet, voltak korábban olyan évek, amikor 40 ezer, sőt, akár 50 ezer használt lakás is gazdát cserélt. A budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami nem egyezik meg a lakossági igények változásával, hiszen ennél gyorsabb ütemben születnek a gyermekek, növik ki a fiatalok a lakásokat.

költözés egy lakásban

Kép: YouTube

„Bízunk benne, hogy a CSOK és egyéb kedvezmények segítik a fiatalok lakáshoz jutását, de hosszú távon csak a stabil, kiszámítható gazdasági növekedés a megoldás, ami által több pénz marad az átlagember zsebében, és a megtakarításaikból tudnak majd némi hitellel ingatlanhoz jutni – mondja Balla Ákos ingatlanszakértő. – Teljesen normális és érthető cél, hogy egy felelős kormányzat itthon akarja tartani a magyarokat, és ha valaki itt vesz fel hitelt, itt vásárol lakást, az minden bizonnyal itt fog dolgozni, és itt fog élni. Amennyiben sikerül megoldani, hogy az itthon maradottak többet keressenek, egészséges gazdasági folyamatok indulhatnak el az ingatlanpiacon is, az emberek bátrabban és nagyobb arányban vásárolnak majd lakásokat. Ezt tartanám valódi fejlődésnek” – vélte az ingatlanpiaci szakértő.

Véleménye szerint ezért nagyon fontos lenne, hogy erős, stabil, kiszámítható gazdasági növekedéssel mielőbb lendületet adjon a kormányzat a munkavállalóknak, ami kiszámítható folyamatokat, rendszeres vásárlásokat generálna a piacon. „Akkor végre nem arról kellene beszélgetnünk, hogy jó vagy rossz év volt-e az előző, hanem azt elemezhetnénk, hogy tíz év alatt egy átlagmagyar össze tudja-e spórolni egy lakás árát.” Nem éveket, hanem végre életciklusokat, periódusokat boncolgathatnánk, hiszen az a cél, hogy a fiatalok munkahelyi karriert futhassanak be, és komoly eladósodottság nélkül vásárolhassanak lakást, alapíthassanak családot.

Lakáspiac: kielégítetlen lesz a kereslet
A tavalyi, rekordmértékű drágulás ellenére idén sem számíthatunk a lakásárak enyhülésére, bár a szakértők szerint az áremelkedés valószínűleg a tavalyinál kisebb mértékű lesz. 2019-ben több mint 20 ezer új lakást adnak át, de a kereslet egyelőre még akkora, hogy ez sem nyomja le az árakat. Az egyéb árnövelők – a CSOK bővülése, a lakásépítések lassulása, a keresetek növekedése – idén is jelen lesznek, és a kedvezményes lakásáfa kivezetése is megemelheti az árakat, bár ennek hatását inkább csak a következő pár évben érezhetjük majd.