Már csak egy évig kell szenvedni a migréntől

2018. május 29. kedd - 20:01 / piacesprofit.hu
  •    

A svájci Novartis és amerikai partnere forgalomba hozhatja új gyógyszerét amely sikeresnek bizonyult a migrénes rohamok ellen.

Az illetékes amerikai hatóság engedélyezte az Aimovig elnevezésű szer forgalmazását. Azt havonta egyszer kell injekcióval a szervezetbe juttatni, a kezelés éves költségét (az amerikai piacon) 6.900 dollárra becsülik, ám a szert a betegbiztosítók felveszik a támogatottak közé.

A kínzó, migrénes fejfájás-rohamok népbetegségnek számítanak, becslések szerint az emberiség 10 százalékát érintik. Egyedül az öt legnagyobb európai államban, Német-, Spanyol-, Olasz- és Franciaországban, valamint Nagy-Britanniában összesen 33 millió betege van.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Közülük tízmillióan legalább havi négy rohamot szenvednek el, de vannak krónikus betegek, akik ezek többszörösét. Hasonló arányban alakul a migrén-betegek száma az Egyesült Államokban.

A migrént eddig epilepszia, depresszió elleni gyógyszerekkel, béta-blokkolókkal, botox-szal kezelték, de kevés eredménnyel és a szerek mellékhatásai között fáradtság, súlygyarapodás, szédülés, rosszullét jelentkezett.

Nem kell szúrni, lesz inzulin tabletta
Dán gyógyszergyár várhatóan már jövőre forgalomba hozza inzulin tablettáját, így a cukorbetegek mentesülnek az injekciózástól. Az új tabletta ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a közelmúltban az USA-ban és egyes európai országokban forgalomba hozott Ozempic.

Az Aimovig körül alighanem nagy lesz a hírverés, mert a küszöbön állnak a vetélytársak. Az amerikai Eli Lilly várhatóan a 3. negyedévben ugyancsak megkapja az engedélyt hasonló készítménye forgalmazásához, az izraeli Teva ezt az év végéig várja.

Legkorábban 2019 tavaszán jöhet ki az amerikai Allergan konszern migrén-gyógyszere. Nagy előnye, hogy tabletta formájában szedhető, a többi szer csak injekcióban hozzáférhető.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)