Leleplezték az Amazon képtelen gyakorlatát

2018. június 12. kedd - 11:30 / piacesprofit.hu
  •    

A vásárlók által visszaküldött, működő, új háztartási gépek, komputerek, kozmetikai és ruházati cikkek tömegeit semmisíti meg az óriás amerikai csomagküldő vállalkozás, az Amazon, leplezte le a német média. A konszern és ügyfelei ezt olcsóbb módszernek tartják, mint az újraértékesítést, a szállításnál sérült áruk javítását.

A vállalkozáshoz évente óriási számban küldik vissza a megrendelők a cikkeket. Többek között azért, mert sokan csak meg akarják a terméket nézni, s ha nem tetszik, postázzák az immár valamelyest használt, esetleg meg is sérült terméket, és kérik vissza a pénzt, amire lehetőségük van.

Az Amazon raktára

Visszaküldött áruk az Amazon raktárában

Mint ismeretes, az Amazon nemcsak saját termékeit árusítja, hanem más eladókét is. Azoknak áruik után raktározási díjat kell fizetniük az Amazonnak: havonta köbméterenként 26, a karácsonyi időszakban 36 eurót. Amennyiben az áru 6 hónapon túl áll a raktárban, havi 500 euróra ugrik a díj, egy év után pedig már 1000 euróra. A kereskedőknek így gazdaságosabb, ha az elfekvő árut, egységenként 10 centért, megsemmisíttetik az Amazonnal.

Betiltotta a Powerpointot az Amazon
Az Amazon alkalmazottjai nem használhatnak prezentációt, Jeff Bezos azt várja a dolgozóktól, hogy minimum hatoldalas beszámolókkal készüljenek az üzleti megbeszélésekre.

A képtelen pazarlás ellen már nemcsak a zöldek és a Greenpeace emelt szót, hanem a német Fogyasztóvédelmi Minisztérium államtitkára is: felhívta az Amazont, haladéktalanul derítse fel az ügyet, és vessen véget ennek a gyakorlatnak.

A bírálók emlékeztetnek arra, hogy Franciaországban már törvény kötelezi a nagykereskedőket, bocsássák az eladatlan, de még felhasználható élelmiszereket jótékonysági szervezetek rendelkezésére, és ilyen rendszabály bevezetését tervezik a ruházati cikkekre is.

(Forrás: Wirtschaftswoche, Tagesanzeiger)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.