Lecsapna a potyázókra Brüsszel

2013. november 28. csütörtök - 06:01 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Az anya- és leányvállalatok adózási szabályait meghatározó irányelv módosításával zárná be a társasági adóztatás uniós rendszerében lévő kiskapukat az Európai Bizottság. A módosítás célja az adóelkerülés törvényes módjainak szűkítése az Európai Unión belül.

Berágott az adóelkerülőkre az Európai Bizottság – Kép: PP-archív

A jövőben a cégek nem használhatják majd ki, hogy a csoporton belüli fizetésekre tagállamonként más-más szabályok vonatkoznak. Egyes cégek ugyanis ennek kiaknázásával teljes mértékben mentesítették magukat az adófizetés alól. A bizottság szerint így az irányelv egyenlő versenyfeltételeket teremt majd a tisztességes vállalkozások számára anélkül, hogy lehetőséget kínálna az ügyeskedésre, amit Brüsszel agresszív adótervezésnek nevez – közölte hétfőn Algirdas Semeta adóügyekért felelős uniós biztos.

„Nem engedhetjük többé meg magunknak, hogy potyázók hatalmas profitot zsebeljenek be az EU-ban anélkül, hogy hozzájárulnának a közterhekhez” – jelentette ki Semeta.

A brüsszeli testület közleményében arra is kitér, hogy az irányelv eredeti célja a kettős adóztatás kizárása volt, vagyis azt tette lehetővé egyes cégek számára, hogy ne kelljen mind az anyavállalatnak, mind a leányvállalatnak adót fizetnie az Európai Unión belül ugyanazért a bevételért. A bizottság szerint ugyanakkor a tagállamok szabályozásai közötti hézagok és az irányelv nyújtotta lehetőségek kiaknázásával egyes vállalatoknak sikerült addig trükközniük a számokkal, amíg egyik tagállamban sem kellett egyetlen cent adót sem fizetniük. Semeta többszöri kérdésre sem volt hajlandó megnevezni, hogy mely tagországok jogrendszere adott lehetőséget az ügyeskedésre, és melyek azok a vállalatok, amelyek eddig a legnagyobb hasznot húzták ebből.

Brüsszel arra is rámutat, gyakori módszer volt az anyacégek és a leányvállalatok közti transzferek adómentessé tételére, hogy az irányelv a leányvállalatoktól érkező osztalékot kötelezően adómentessé teszi, a leányvállalatok viszont egyes esetekben azt használták ki, hogy ezeket az osztalékokat törlesztésként tüntették fel anyacégeik felé, amit egyes tagállamok jogrendje levonhatóvá tesz az adóalapból, így ezek után sehol sem fizettek adót. Az irányelv módosítása arra kötelezné a tagállamokat, hogy közös szabályokkal szankcionálják a direktívával és a tagállami joggal való visszaéléseket – mutat rá közleményében a bizottság.

Már nem érdemes bújócskát játszani a NAV-val
Magyarország adóegyezményeinek köszönhetően egyre kevesebb országban érezhetik magukat biztonságban az eltitkolt jövedelmek és vagyonok tulajdonosai. Magyarország novemberi csatlakozása az OECD többoldalú adóügyi együttműködési egyezményéhez tovább növeli majd az információszolgáltatást lehetővé tevő megállapodások számát.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek