Jövőre csak a kézműves lehet kézműves!

Új szabályozás született a kézműves termékekkel, a fűszerpaprika-őrleményekkel kapcsolatban, egy új irányelv biztosít eligazodást a transz-zsírsavak vizsgálatához, rögzítették a hagyományőrző cukrászati termékek szabályait és befejeződött a tartósítóipari irányelvek átdolgozása.

Kézzel kell szedni - Kép: Pixabay

A fogyasztók a magyar termékek között egyre inkább keresik a hagyományos, kézműves élelmiszereket. Miután a piaci igényeknek a gyártók szeretnének megfelelni, ezért egyre gyakrabban jelenik meg termékeiken a „kézműves” jellegre történő utalás. A kézműves élelmiszereket előállítók igényeinek megfelelően a Vidékfejlesztési Értesítőben megjelent a Kézműves élelmiszereket részletesen szabályozó irányelv. Az irányelv célja olyan fizikai, kémiai és érzékszervi jellemzők, valamint előállítási technológiák meghatározása, amelyek egyértelműen megkülönböztetik a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. A szabályozás az alábbi termékek körére terjed ki: kenyérfélék, pálinka, étolajok, bor-és gyümölcsecetek, sertéshús készítmények, egyes tejtermékek, lekvárok, szörpök, fagylaltok, fűszerpaprika-őrlemények. (A kézműves termékek üzleti ajándéknak is hasznosak!)

A fűszerpaprika-őrleményekre vonatkozóan is megjelent két új irányelv. A magyar fogyasztók számára kiemelt jelentőségű fűszerpaprika-őrlemény minőségi követelményeit a korábbinál áttekinthetőbb, egyértelműbb, és a magasabb minőséget előnyben részesítő szabályozás határozza meg. A fűszerpaprika-őrleménnyel kapcsolatos egyik irányelv az alapkövetelményekről, míg a kiemelkedő minőségről a különleges fűszerpaprika követelményét meghatározó irányelv szól. A magyar fűszerpaprikák hagyományos megnevezései sem tűnnek el, mivel az I. osztályú őrlemény esetén kiegészítő információként feltüntethető lesz a „csemege”, a II. osztályú őrlemény esetén pedig az „édesnemes” megnevezés is.

Nem lehet citromos sör a citromos sör
Már nevében is meg kell különböztetni a sörtől azokat a termékeket, amelyekhez az érlelést, szűrést követően annak ízét, illatát, színét, jellegét megváltoztató bármilyen anyagot hozzáadnak, és ezáltal lényegében egy új terméket hoznak létre. Nevük akkor tartalmazhatja a „sör” kifejezést, ha a gyártó a fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a sör csupán a készítmény egyik alkotóeleme. Így lehet majd például: sörkeveréket, sörmixet, vagy sörtartalmú italt árulni.
Jelentősen szigorúbb minőségi elvárásokat határoz meg a „Különleges fűszerpaprika” irányelv annak érdekében, hogy vissza lehessen állítani a klasszikusan magas minőségű magyar fűszerpaprika tekintélyét a piacon. Ha pedig valaki a különleges jelzőn kívül még a „kézműves” megnevezést is fel kívánja tüntetni, akkor a fogyasztó méltán várhatja el, hogy a csomagolásban hagyományos, kézi szedésű, csumázott, nem géppel szárított fűszerpaprika őrleményt találjon. A szabályozás további új eleme, hogy a csomagolás szembetűnő helyén kell feltüntetni a fűszerpaprika termesztésének helyét és továbbra is jelezni kell a termék édes, enyhén csípős, csípős, vagy nagyon csípős jellegét.

Az utóbbi években világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszerekben található transz-zsírsavak mennyisége, amelyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. (Szigorú szabályozás lépett ezzel kapcsolatosan életbe.) Az egészségügyi tárca megalkotta a rendeletet, amely az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető mennyiségéről, a transz-zsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazási feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transz-zsírsav bevitelének nyomon követéséről szóló szabályokról rendelkezik. A Magyar Élelmiszerkönyv új irányelve biztosítja, hogy az élelmiszer-vállalkozók és a hatóság azonos analitikai módszerrel mérje az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmát és az azokban természetesen előforduló transz-szírsavak korrekcióját azonosan vegyék figyelembe. (Az egészség fontos hívószó a fogyasztóknak!)

Megjelent a hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó magyar élelmiszerkönyvi szabályozás is, az első olyan irányelv, amely cukrásztermékekre vonatkozik. Az irányelv alapján 2015. január elsejét követően a magyar cukrászati kultúrához, a hagyományokhoz szorosan köthető dobostortát, az Esterházy-tortát, a rigójancsit, az indiáner fánkot valamint a krémest és a franciakrémest csak az irányelvben meghatározott minőségű összetevőkből, az abban rögzített receptúra szerint lehet elkészíteni. A szabályok betartását az élelmiszerlánc felügyeleti hatóságok kiemelten ellenőrzik. (A pozsonyi patkó is kifli lett.)

 

Véleményvezér

Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad

Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad 

Babis célja egypárti kormány létrehozása, amelyet más pártok kívülről támogatnának.
Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből

Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből 

Az adófizetők pénze könnyen vihető préda.
Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása

Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása 

Az Orosz Birodalom helyreállítása sok ember álma Keleten.
Fellélegeztek Európában, buktak az oroszbarátok

Fellélegeztek Európában, buktak az oroszbarátok 

EU-párti győzelem a moldovai választásokon.
Török Gábor előkapott egy dokumentumot, amikor Orbán Viktor egy politikustársa nemi identitásán élcelődött

Török Gábor előkapott egy dokumentumot, amikor Orbán Viktor egy politikustársa nemi identitásán élcelődött 

Elfajzott-e a Fidesz, ez a kérdés uralja a közbeszédet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo