Így lettem Elon Musk munkatársa – állásinterjú a különc milliárdosnál

2018. szeptember 03. hétfő - 08:05 / Nagy Mariann
  •    

Hogyan jut valaki álláshoz Elon Musknál, a különc amerikai milliárdosnál, az űrrakéták és a Tesla villanyautók gyártójánál? Érdekesen – és másképp, mint egyebütt...

Bülent Altan több, mint tíz éven át a SpaceX-nél, Musk űrhajózási vállalkozásánál dolgozott, utoljára, a rakétafejlesztés főmérnökeként, a nagyvállalkozó egyik legközelebbi munkatársa volt. Pályafutása nem volt véletlen, miután gondozói már az óvodában feljegyezték: a gyerek állandóan rakétákat épít…

Elon Musk (fotó: Flickr/Oninnovation)

Elon Musk
(fotó: Flickr/Oninnovation)

Jó pár évvel később számítástudományt tanult Münchenben, majd űrhajózási technikát a jeles Stanford Egyetemen, a kaliforniai Szilikon-völgyben. Ott hallott először a SpaceX-ről: a vállalkozás akkor még fiatal alapítója, Elon Musk, ellátogatott az egyetemre, hogy cégéhez munkatársakat toborozzon a tehetséges végzős diákok soraiból.

Altannak eszébe sem jutott, hogy ott hagyja a Szilikon-völgyet, „de Musk tervei olyan izgalmasak voltak, hogy legalább egyszer meg akartam nézni a SpaceX-et” – emlékezik a t3n.de portálon a jelölt. Így jelentkezett felvételre, majd több előzetes teszten átesve értesítést kapott: jöjjön személyes bszélgetésre Muskhoz.

Elon Musk és a SpaceX: az employer branding nem rakétakilövés
Elon Musk idén napvilágra került, munkavállalóinak írt levele és a Falcon Heavy Nap körüli pályára állítása két, a világ számára meghatározó, munkáltatói márka szempontjából is példaértékű eseményt jelentett. Musk leveléből kiderült, hogy a vezetők iránymutatása a cég munkáltatói márkájának alapja.

A cégtulajdonos azzal kezdte, hogy bonyolult geometriai kérdést tett fel neki, amelyre két helyes válasz is létezett. Az egyiket Altan tudta, a másik kiderítésére némi segítségre volt szükség Musktól. Azután jól elbeszélgettek – de a jelölt, meglepetésére, nem kapott munkaajánlatot. Ellenkezőleg: Hallotta Altan barátaitól, hogy ő egyáltalán nem is akar Los Angelesbe költözni, mert nem szereti a várost – közölte vele a főnök. „Most úszott el tehát az állás”, gondolta ezután Altan. Egyébként elsősorban azért akart a Szilikon-völgyben maradni, mert a felesége ott dolgozott, a Google-nál.

Mint azonban most kiderült, Musk korábban, a beszélgetésre felkészülve erről is tudomást szerzett s mivel meg akarta szerezni a tehetséges fiatal mérnököt, felhívta Larry Page-et, a Google alapítóját és kis szívességet kért tőle: ugyan, helyezze már át Altan feleségét Los Angelesbe. Ez aznap meg is történt, amint most Altan Musktól értesült. „És mihez kezd most?” – kérdezte az elképedt fiatalembertől jövendő munkaadója… Altan kifogyott az érvekből és aláírta a szerződést. 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.