Generációváltás: fiamnak vagy profi menedzsernek adjam át a cégvezetést?

2019. június 02. vasárnap - 07:30 / Kriston László
  •    

Velünk mi lesz, kérdezik a rangidős, visszavonulás mellett döntő cégvezetők. Hogyan segítheti a háttérből a cégalapító az új vezetőt? Az utód által vezetett stratégiájának megalkotásába már a fiatalokat is be kell vonni. Erről is beszéltek az előadók a Piac & Profit Generációváltás – Finisben című konferenciáján.

„Az ember addig él, amíg építkezik. Ez alatt belső építkezést, önfejlesztést értek” – vélekedett Carla Galli life és business coach, a Carla Galli Akadémia vezetője. A nyugdíjaskorú vállalkozóknál pont ez a kulcskérdés: meg tudják-e találni az értelmet az életükben, a mások számára való hasznosságot, de legfőképpen a fejlődést az irodán kívül?

„Velünk mi lesz?” – fogalmazta meg a cégből kivonuló vállalkozók egyetemes kérdését és félelmét Dr. Berendi Péter, a Roland Divatház alapítója, a Családi Vállalkozások Egyesület Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke.  „Be kell látni, hogy elfáradtam. Önkritikusan kell gondolkodni, nehogy a cég, ami sikeres, megakadjon, mert nem bírom szusszal a vezetését.”

Carla Galli (Fotó: PP)

Carla Galli
(Fotó: PP)

„A generációváltást csak a cégek húsz százaléka éli túl. Volt olyan cégvezető, aki azért lett öngyilkos, mert nem tudta átruházni a cégvezetést. A búcsúlevele szívszaggató volt. Érzelmileg kell elköteleződni a változás mellett. Sokszor az alapítóknak nincs jövőképe” – mondta Pálosi Ildikó szervezetfejlesztő, a Generation Partners Kft. ügyvezetője.

Átadni a stafétát – de kinek?

Ilyen helyzetben nagy dilemma, hogy „mennyire szólhatok bele az utódom, a fiam munkájába? Semmiben. Legfeljebb a vasárnapi ebédnél megkérdezhetem, hogy mit miért tett. De csak kérdés formájában, nem pedig úgy, hogy szerintem ezt így kellett volna. Növelem az önbizalmát azzal, hogy odafigyelek rá” – magyarázta Berendi. Mégis Berendi is elismerte, hogy a cégvezetést „ sosem lehet lezárni. Mert ott dolgozik az agyamban, hogy mi mindent tudnék még csinálni.”

Demcsák Mária szerint a rangidős generáció mégsincs tétlenségre kárhoztatva. Cégük eladása vagy az utód kinevezése után aktivizálhatják magukat az iparáguk érdekképviseletében és a társadalmi felelősségvállalás terjesztésében.

Átadás-átvétel

A folyamatok modellezése kulcsfontosságú ahhoz, hogy hatékony céget adjunk át és azt az utód is sikeresen tudja működtetni. „Amíg a folyamatokat nem látom fehér papíron, addig nagyon nehéz változtatni, főleg ha a változtatást mással akarom elvégezni” – mondta Patonai Ágnes, a p2m Consulting Kft. ügyvezetője.

„Nagyon fontos cégstratégiát alkotni a következő évekre és ebbe már az új generáció is szóljon bele, mert ha a célrendszerrel nem értenek egyet, nehéz végrehajtani” – tette hozzá Patonai.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek