Csökken a külföldi cégek száma és aránya Magyarországon

2018. május 14. hétfő - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt egy évben mind abszolút értékben, mind arányaiban csökkent a külföldi cégek száma hazánkban. A csökkenés lassul, de jól illeszkedik az elmúlt 6-7 év trendjébe. Jelenleg 43 ezer külföldi tulajdonossal rendelkező cég működik Magyarországon, ami 6 ezerrel kevesebb, mint a 2011-es érték.

Önmagában a csökkenés még nem is lenne olyan rendkívüli, hiszen ez a tisztán hazai érdekeltségű cégek között is megfigyelhető, ugyanakkor az arányok erős eltolódást jeleznek. A nemzetközi érdekeltségű cégek aránya fokozatosan csökken, és ez különösen igaz a 100 millió forint feletti és az 1 milliárd forint feletti árbevételű szegmensekben. E szegmensekben évente nagyságrendileg 0,5 százalékponttal csökken a külföldi cégek aránya, így 6 év alatt már 3 százalékos az esés. A 100 millió forint feletti szegmensben 14,3 százalék a legalább 1 külföldi tulajdonossal rendelkező cégek aránya, ami 3 százalékpontos visszaesés a 2011-es értékhez képest. Az 1 milliárd feletti éves árbevételű cégeknél az arány 35,1 százalék, ami majd 5 százalékpontos visszaesés a 6 évvel korábbi értékhez képest.

orszag

Ország szinten az első két helyen Németország és Ausztria található, de mind a két ország esetében évről évre folyamatos visszaesés mutatkozik. A harmadik helyet Ukrajna foglalja el, de a korábbi tapasztalatok alapján sok cég esetében nem a valódi gazdasági érdek köti a vállalkozásokat Ukrajnához. Az Ukrajnához köthető cégek sok esetben már felszámolás alatt vannak és korábbi hazai tulajdonosuk a felelősség alóli kibújás reményében „adta el” külföldre cégét, nem feltétlen teljesen legális módon. Ez a gyakorlat szerencsére valamelyest visszaszorulóban van, legalábbis 1 éves távlatban már csökkenő az ukrán tulajdonossal rendelkező cégek száma. A top 20 ország között még mindig megtalálhatók olyan offshore jellegű országok is, mint Ciprus vagy Seychelles, de szerencsére ezek az érdekeltségek is visszaszorulóban vannak.

Ágazati kitekintésben felülreprezentáltak a kereskedő cégek több mint 12 ezer vállalkozással, őket követi az ingatlanügyletek közel 7400 vállalkozással. A dobogó harmadik helyére a szakmai és tudományos tevékenységgel foglalkozó – jellemzően tanácsadó cégek – kerültek fel 4500-es cégszámmal.

A cégek harmada áttérne a nemzetközi pénzügyi beszámolásra
A Deloitte Magyarország második alkalommal készítette el IFRS felmérését, hogy feltérképezze, miképp gondolkoznak a cégek az IFRS-áttérésről, annak időzítéséről és legnagyobb kihívásairól. Továbbra is jelentős az érdeklődés: a megkérdezett társaságok 36 százaléka jelezte, hogy már át is tért vagy tervezi az áttérést a következő három éven belül.