Szennyezett olaj jött az oroszoktól, a MOL felfüggesztette az átvételt

2019. április 27. szombat - 10:11 / PP/MTI
  •    

A Mol átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken - közölte az olajipari társaság. Hangsúlyozta: bár a beérkező nyersanyag eddig megfelelt a minőségi elvárásoknak, ennek ellenére átmenetileg felfüggesztették a kőolaj átvételét. A hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj.

Kiemelték azt is, hogy folyamatosan vizsgálják a Barátság kőolajvezetéken érkező nyersanyag minőségét, és nem engedik, hogy nem szabványszerű kőolaj érkezzen Magyarországra.

Kép: archív

Kép: archív


A felfüggesztés semmilyen formában nem érinti a Mol finomítóinak működését, hiszen az Adria-vezetéken keresztül, illetve a rendelkezésre álló készletekből el tudjuk látni a finomítót. Az országban elérhető üzemanyag minősége továbbra is kiváló marad – írták.

A Mol egyeztet az illetékes hatóságokkal és a nemzetközi partnerekkel, hogy a kőolajszállítás minél hamarabb visszazökkenjen a normális kerékvágásba – tájékoztatott a cég.

A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója szerint kimutatták, hogy a

Nem fektet többé környezetszennyező erőművekbe az EU
Nem fektet fosszilis és erős környezeti károkat okozó energiaipari projektekbe Európa felzárkózó régióiban az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap 2021 és 2027 között, döntött az Európai Parlament Strasbourgban.

szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.

Kedden Fehéroroszország leállította, majd másnap részlegesen újraindította a világos olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját. Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását és az olajtranzit leállt a Barátság kőolajvezeték északi ágán.

A túlzott mennyiségű kloriddal szennyezett olaj ügye azonnali áremelkedéshez vezetett: ebben az évben először nőtt a nyersanyag hordónkénti ára 75 dollárra. Amint olajforgalmazói körökben emlékeztettek,

nem lehet kizárni, hogy az ügy miatt a nyugati vásárlók kártérítést igényelnek majd az oroszoktól.

Egyébként ilyen esetek igen ritkák, utoljára 10 éve voltak hasonló problémák orosz olajjal. A szerves kloridot az olaj kitermelésénél alkalmazzák, az energiahordozó továbbítása előtt azonban azt ki kell szűrni, mert károkat okozhat a finomító-berendezésekben.

Németország olajszükségletének mintegy 36 százaléka érkezik csővezetéken, annak nagy része a Barátságon. A vezeték Beloruszban ágazik el, déli ága Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra vezet. (Forrás: MTI, Die Welt)