Nem fektet többé környezetszennyező erőművekbe az EU

2019. április 11. csütörtök - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Nem fektet fosszilis és erős környezeti károkat okozó energiaipari projektekbe Európa felzárkózó régióiban az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap 2021 és 2027 között, döntött az Európai Parlament Strasbourgban.

Az EU eddig bőségesen osztogatta a pénzeket olyan beruházásokra, melyek nagy üvegházgáz-kibocsátást generálnak – ami ellentmondott a párizsi klímaegyezményben vállalt célokkal és az egyezmény tagországainak emissziócsökkentési politikájával.

Az Európai Parlament végre rászánta magát, hogy orvosolja ezt az ellentmondást és egy új döntéssel a dekarbonizáció útja felé terelje az EU-t. Az EP képviselői megszavazták, hogy a 2021-2027-es Kohéziós Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) nem fektet az EU elmaradottabb régióiban olyan projektekbe, melyeknek nagy lenne a karbonvonzata.

Az EP célja ezzel elterelni az unió energiaszektorát a fosszilis erőforrások használatától.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A strasbourgi szavazás tulajdonképpen azt erősítette meg, amit az Európai Bizottság javasolt 2018 májusában: az ERDF-nek tilos olyan beruházásokba fektetnie pénzeket, melyek természetkárosító hatással járnak és a  nagy mértékben a fosszilis energiák használatára hagyatkoznak.

Az új alapelvet az EU-s pénzek elosztásáról szóló, októberben kezdődő „trialógusban” fogja használni az EP az Európai Bizottság és az Európai Tanács irányában.

A zöldek üdvözölték az EP döntését, amiért a politikai döntéshozók is felismerték, hogy a „szokásos üzletmenet” már nem követhető, a kohéziós pénzek szétosztásában ökológiai elveket is kell érvényesíteni.

(Bankwatch)