A vezetőt az is jellemzi, hogyan beszél a takarítónővel

2018. december 17. hétfő - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

Három földrész 11 városában tartott karriernapot november 30-án a Kennedy Executive, fejvadász és vezetőkiválasztással foglalkozó cégek nemzetközi hálózata. A személyzeti szakemberek hátrányos helyzetű középiskolásoknak, diplomázás előtt álló fiataloknak segítettek személyes tanácsadással, előadásokkal, adománygyűjtéssel Afrikától Európán át az Egyesült Államokig.

Budapesten a hálózat magyar képviselete az első munkahely megtalálását és a jövő nyerő szakmáit állította fókuszba. Érkezett visszajelzés a 20-as éveik elején járó – Z generációs – fiataloktól arról, mi az igazán fontos nekik a munkahelyen és milyen vezetőre vágynak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Még mindig sablonosak a CV-k

Budapesten a Kennedy Executive magyar partnervállalata, az Ikelosz Kft. szervezett karrierdélelőttöt a Budapesti Corvinus hallgatói számára. “Saját gyermekem példáján látom, mennyire nehéz a pályaválasztás még a diplomázás előtt is” – mondta a budapesti program házigazdája, Kobelrausch György, az Ikelosz Kft. ügyvezetője. Kétféle segítséget nyújtottak a hozzájuk fordulóknak a négyszemközti tanácsadásban. “Egyrészt átnéztük önéletrajzukat, kijavítottunk néhány hiányosságot. Ez apróságnak is tűnhet, azonban ilyeneken is múlik az állásinterjúra való behívás.

Például rávezettük őket, hogy ne csak a feladatokat, hanem az elért eredményeket is emeljék ki. Azt hangsúlyozzák ki, amiben különlegesek, amiben egyediek, ami megkülönbözteti őket a többiektől. Másrészt visszajelzést adtunk nekik karrierterveikről, kételyeikről, akár megerősítéssel, akár új irány felvázolásával” – mondja a fejvadász.

Melyek a jövő kulcskompetenciái?

A délelőtt második felében a jövő nyerő szakmáiról volt szó. A World Economic Forum

Így választ mukahelyet az Y és a Z generáció
A rugalmas munkavégzés, az alapfizetés és a munkatársak személye a legfontosabb tényezők a jövő munkavállalói számára leendő munkahelyük kiválasztásakor.

tanulmánya szerint a most iskolába lépők 65 százaléka olyan munkakörben fog dolgozni felnőttként, ami még nem létezik. Tíz évvel ezelőtt a youtuber, az appfejlesztő, a social media manager, a drón operator, az influencer, az employer branding expert vagy az Y generációs szakértő nem is léteztek, ma pedig keresettek és az ezzel foglalkozók ebből jól megélnek.

A karriertanácsadó a kulcskompetenciák fejlesztésére hívta fel a fiatalok figyelmet. Ezek pedig a kíváncsiság, az információ szűrése, az alázat, a kockázatvállalás, az együttműködés és a networking. Útravalóként pedig Arie de Geus jövőkutató bölcsességét adta tovább: “Versenyelőnyöd akkor lesz, ha gyorsabban tanulsz, mint a konkurencia.”

Igényes iroda és inspiráló vezető 

“Vezetői kiválasztással foglalkozó cégként eddig nem volt kapcsolatunk pályakezdőkkel. Ezzel a nappal az volt a célunk hogy adjunk valamit tudásunkból, tapasztalatunkból a Z generációsoknak” – summázott Kobelrausch György. Emellett érdekes visszajelzéseket kaptak a pályakezdés előtt állóktól, akik 8-10 év múlva ügyfeleik lehetnek.

Mi fontos a fiataloknak leendő munkaadójuknál? A válaszadók az elsők között említették az igényes irodai munkakörnyezetet, ahová élmény belépni. Lényeges számukra a rugalmas munkavégzés és az inspiráló vezető egyaránt. Többen említették, hogy olyan vezetőt szeretnének főnöküknek, aki tudásával kitűnik, aki képes motiválni és aki mindenkit partnerként kezel. “Számomra sokat elárul egy vezetőről, hogyan beszél a céges takarítónővel” – hozott példát egy fiatal.