A védővámok miatt leépíti amerikai gyárait a Harley-Davidson

2018. június 25. hétfő - 16:37 / piacesprofit.hu
  •    

Az európai védővámok miatt részben áthelyezi a gyártást az Egyesült Államokból a Harley-Davidson, az Európába szánt motorokat külföldön fogják gyártani.

2 százalékkal esett a Harley-Davidson részvényárfolyama piacnyitás előtt, miután a cég bejelentette, hogy gyártókapacitásainak azon részét, amivel az európai piacot szolgálja ki, másik országba helyezi át az USA-ból. Ez annak az eredménye, hogy az EU által válaszlépésként (az acél és alumínium importvámra) bevezetett importvám bizonyos amerikai termékekre az ikonikus motorkerékpár-gyártót is komoly mértékben sújtja.

Könnyes búcsú a szabadkereskedelemtől?
Újabb, összességében 200 milliárd dollárnyi importot érintő védővámot lengetett be Kínával szemben az amerikai elnök, mire Peking hasonló viszontválaszt helyezett kilátásba. Meddig durvulhat a kereskedelmi háború?

A Harley-Davidson számítása szerint a vám 6 százalékról 31 százalékra emelése mintegy 2200 dollárral drágítja a motorokat, ami idén 30-45 millió, majd ezt követően évi 90-100 millió dolláros kárt okozna a cégnek.

Érdekesség, hogy a Harleyt 2017-ben Donald Trump még mintaszerű amerikai gyártóként méltatta, annak ellenére, hogy a cég világszerte rendelkezik gyárakkal, többek között Ausztráliában, Indiában és Brazíliában, tavaly pedig Thaiföldön nyílt új Harley-üzem. Azt egyelőre nem közölték, melyik országba viszik át az Amerikából kivont, az európai piacra termelő gyártókapacitást.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy az importvám csak jó ürügyet jelent egy költségcsökkentő döntésre, mivel a Harley-Davidson részvényei év eleje óta 13 százalékot estek. Ugyanakkor részvények értéke egy darabig várhatóan tovább csökken majd, hiszen a gyártókapacitás átköltöztetése komoly pluszkiadással és a termelés kiesésével is járhat. Ráadásul az európai piacon épp jól mentek a Harley-k, tavaly rekordmagas 40 ezer motort adtak el a kontinensen.

Amiatt viszont Trump feje fájhat, hogy a kereskedelmi háború miatt épp az egyik legikonikusabb amerikai cég kimenekíti a kapacitása egy részét az Egyesült Államokból.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek