2019-ben irány az arany?

2018. december 19. szerda - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az év végén hagyományosan megugrik az érdeklődés a különböző befektetési lehetőségek iránt. Az egyik legnépszerűbb eszköz továbbra is az arany. A piac érdekessége, hogy a keresletet az elmúlt időszakban a jegybankok is generálják – hiszen az erősödő jegybanki vásárlások a lakosság aranybefektetések iránti érdeklődését is felkeltették. Milyen lehetőségei vannak az arany iránt érdeklődőknek? Krocsek Attila, a BlockBen igazgatója gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Az arany olyan tradicionális befektetési eszköz, amit elsősorban jó inflációtűrő képessége miatt választanak a befektetők. Menekülő eszköz jellegét a 2008-as gazdasági válság idején is megmutatta: amíg a pénzpiacok jelentős mértékben zuhantak, az arany árfolyama meredeken emelkedett. 2008 őszén az arany unciánkénti ára 700 USA dollár volt, 2011 nyarára pedig már 1900 dollárra emelkedett. Azaz kevesebb, mint 3 év alatt majdnem háromszorosára nőtt az értéke, köszönhetően annak, hogy sokan a bizonytalan gazdasági helyzet miatt inkább aranyba fektettek.

A World Gold Council 2018. októberi statisztikája szerint ezidáig 190 340 tonna aranyat bányásztak ki világszerte, ami pontosan elférne egy 21 méter oldalhosszúságú kockában.  Ennek az aranynak több mint a fele (95 000 tonna) nem ékszer, hanem befektetési arany, jegybankok által birtokolt vagy digitalizált arany.

arany

Újra vonzó befektetés
Kép: Pixabay

„A kibányászott arany mennyisége az elmúlt 10 évben 11,58 százalékkal nőtt. Nominálisan mintegy 10 800 tonna növekedést lehet mérni a nem ékszerben lévő aranyak felhasználásában 2009-től napjainkig: mindez jól mutatja a számtalan irányból érkező, megnövekedett keresletet” – összegez Krocsek Attila, az első, száz százalékban arany háttérrel rendelkező kriptovalutát kiadó és forgalmazó, magyar tulajdonban lévő vállalat, a BlockBen igazgatója.

Megéri aranyba és gyémántba fektetni?
Az arany- és gyémántpiac szereplői szerint nem is lehet kérdés, hogy az emberiség történelmének legstabilabb befektetése a periódusos rendszer egyik legnagyobb becsben tartott, 79. számú eleme, az imádott sárga nemesfém, valamint a drágakövek legjelentősebbje, ahogy Marilyn Monroe mondta, a lány legjobb barátja. A bank- és értékpapír-piaci szereplők szerint ez nem egészen így van. Az arany- és gyémántbefektetéseknek számos hátránya, kockázata létezik.

Szerinte látható ugyan, hogy a lakosságnak is érdemes megtakarításai egy részét aranyba fektetnie, ám erre eddig igazán kényelmes és versenyképes lehetőség nem állt rendelkezésre.

Kis mennyiségű, 1-50 gramm fizikai arany vásárlása (600 000 forint alatti befektetés) esetén például az éppen aktuális piaci árhoz képest jelentősen, akár 10-20 százalékkal is magasabb árat fizet a vásárló. Természetesen piaci áron is hozzájuthatnak aranyhoz a kisbefektetők – valamilyen arany derivatíva (papír arany) segítségével. Ehhez viszont brókerszámlát kell nyitniuk és fenntartaniuk.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően ugyanakkor ma már új lehetőségek is nyitva állnak a lakossági vásárlók számára, ilyenek például az aranyfedezetű kriptovaluták, amelyeken keresztül a világpiaci árhoz képest minimális felárral juthatnak akár kis tételben is aranyhoz. A fizikai aranyletét ráadásul bármikor továbbítható bárki számára – akár az országhatárokon túlra is, azonnali teljesüléssel – mutat rá Krocsek Attila.

Hosszú távra tervezőknek: öt menő befektetési alternatíva
Bankbetétekbe, részvényekbe vagy más értékpapírokba, ingatlanokba áramlik a magán- és céges vagyonok nagy része. A klasszikus befektetési eszközök mellett azonban jövedelmezők lehetnek az alternatív megtakarítások, azaz a különböző, kézzel fogható értéktárgyak, nyersanyagok. Az ilyen javak megvásárlása különösen azoknak ajánlható, akik hosszú távon értékálló eszközökben tárolnák a vagyonukat. A népszerűbb alternatív befektetési formák közül mutatunk be néhányat, a lehetséges kockázatokkal együtt.