Többet tesznek a közösbe a bevándorlók, mint a benszülött britek

2018. szeptember 18. kedd - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

A brexiterek állításával a Nagy-Britanniában élő külföldiek átlag fölött járulnak hozzá a brit költségvetéshez, annyira, hogy a brexit után adóemelésre lesz szükség.

Az uniós munkavállalók jelenléte a brexit-népszavazás sarokköve volt, a kilépés támogatói amellett érveltek, hogy a (főként kelet-európai) vendégmunkások és bevándorlók nem tesznek hozzá a brit gazdasághoz, vagy visszaélnek az ellátórendszerrel. Valójában, ahogy az Independent által idézett statisztikákból kiderült, a kontinensről érkezett bevándorlók valójában jóval több pénzt fizetnek be az államkasszába, mint egy átlagos bennszülött brit.

Nem támogatja a brexit-megállapodást a brit Munkáspárt
Nem szavazza meg a brit Munkáspárt Theresa May brexit-megállapodási tervét, ezzel semmissé válhat az elmúlt hónapokban már körvonalazódó kilépési egyezmény.

Az Oxford Economics adatai szerint az EU-s országokban született, jelenleg Nagy-Britanniában élő emberek évente átlagosan 2300 fonttal (832 600) több pénzt fizetnek be adó formájában, mint amennyit az ellátórendszerből „kivesznek” például egészségügyi ellátás vagy szociális segély formájában, vagyis az államnak többet hoznak a konyhára, mint amennyibe „kerülnek”.

Egy átlagos, Nagy-Britanniában született állampolgár ezzel szemben nullszaldós, nagyjából annyi adót fizet, mint amennyit kap az államtól. Az uniós állampolgárok nagy része fiatal felnőttként érkezik, azaz a képzéséért már nem kell a briteknek fizetnie, és a nyugdíj is odébb van számára, már ha egyáltalán ott készül tölteni a nyugdíjas éveit. A brit születésűek ezzel szemben gyerek- és időskori ellátásuk miatt jóval többe kerülnek az államnak.

Egyelőre nem világos, mi lesz az uniós munkavállalók sorsa a brexit után. Amennyiben lesz valamilyen megállapodás az EU-val, úgy valószínűleg a szabad munkavállalás elve is fent marad valamilyen formában. Az azonban biztosra vehető, hogy a kilépés jelentős felfordulást a gazdaságban, és sok munkavállaló hazaindul majd, illetve csökkenni fog a bevándorlás az EU-ból. Emiatt, írja az Oxford Economics, várhatóan növekedni fognak a brit állampolgárok adóterhei is.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.