Nem támogatja a brexit-megállapodást a brit Munkáspárt

2018. szeptember 14. péntek - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Nem szavazza meg a brit Munkáspárt Theresa May brexit-megállapodási tervét, ezzel semmissé válhat az elmúlt hónapokban már körvonalazódó kilépési egyezmény.

A brit Munkáspárt külügyi árnyékminisztere, Emily Thornberry pénteken azt mondta a Financial Timesnak, hogy az ellenzéki párt képviselői nem fogják megszavazni a kormány javaslatát az Európai Unióval való megállapodásról. Eszerint az Egyesült Királyság márciustól egy hasonló kereskedelmi megállapodást kötne az EU-val, mint amilyen az Unió és Kanada között áll fent. A CETA nevű egyezmény lényegében egy szabadkereskedelmi megállapodás, az árukra kivetett korábbi vámokat 99 százalékkal csökkentette.

Játék készült a Brexitről
Játékkal magyarázza el a Bloomberg, hány helyen futhatnak zátonyra a brexit-tárgyalások.

A legnagyobb brit ellenzéki párt ezt nem tartja elegendőnek, ők szorosabb viszonyt szeretnének fent tartani Európával. A Munkáspárt korábban már közzétette, milyen feltételek mellett támogatnák a megállapodást; Thornberry az FT-nek azt mondta, nem számít arra, hogy a jelenlegi tory kormány elfogadná azokat, szerinte elfogadható megállapodás csak azután jöhet, ha új választások után egy másik kormány lép hivatalba.

Amennyiben a Munkáspárt képviselői egységesen elutasítják a megállapodást, a terv jó eséllyel megbukik. A kormányzó pártnak ma nincs parlamenti többsége, kormányt is csak az északír DUP segítségével tudtak alakítani. A brexit kérdésében ráadásul a Konzervatív Párt sem egységes, a frakcióban több olyan döntéshozó is ül, akik inkább megállapodás nélkül lépnének ki az EU-ból, és elutasítják a mostani javaslatot. May terve csak akkor megy át a parlamenten, ha a munkáspárti képviselők egy része is fellázad, és megszavazza a megegyezést.

A brit kilépési folyamat elvileg március 29-én indulna, de – különösen, ha Parlamentben nincs egyetértés – jó esély van rá, hogy a határidő meghosszabbítását kérjék.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.