Nem csak a keleti agyakat „szívják”

2019. április 09. kedd - 16:12 / piacesprofit.hu
  •    

Nem csak Kelet-Közép-Európa országait érinti az agyelszívás: a viszonylag alacsonyabb bérek miatt Németországból is ezerszám vándorolnak ki orvosok és más, magasan képzett szakemberek.

Csak Svájcban mintegy 6500, Németországban képzett orvos dolgozik. Mindegyikük képzése negyedmillió eurójába került a német adófizetőknek, míg Svájc kereken 1,9 milliárd frank értékű humán tőkéhez jutott, és óriási képzési költségeket takarított meg.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Talán meglepő, de tény, hogy az állásban dolgozó német orvosok fizetése, legalábbis nemzetközi összehasonlításban, igencsak szerény. Kórházi segédorvos tavaly bruttó kereken 81 000 eurót (26 millió forintot) keresett. Hasonló pozícióban Dániában, Svájcban kétszer akkora a jövedelem, az Egyesült Államokban egy teherautó-vezető nettó többet keres, mert a német fizetéseket sokkal magasabb szociális járulékok terhelik.

Modernizáció a felsőoktatásban: pajzs az agyelszívás ellen
Tartalmi szempontból világszínvonalú a magyar gazdasági-műszaki képzés, de az oktatók nem vagy csak kevéssé érdekeltek a tudásátadás módszertanának megreformálásában – hívta fel a figyelmet a Budapesti Corvinus Egyetem két oktatója.

A német helyzetet nehezíti, hogy míg sok magasan képzett kivándorol, a bevándorlók túlnyomó többsége alacsony képzettségű, sokan csak segédmunkákra alkalmasak. Az 1,7, millió befogadott menekültből csak 361 000 fizet munkaviszony után járulékot, s míg a teljes lakosság 6,6 százaléka kap szociális segélyt, a menekülteknél ez az arány csaknem 64 százalék.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)