Kevesebben takarítanak meg többet

2017. november 09. csütörtök - 15:16 / PP/MTI
  •    

A kevésbé tudatos fogyasztói magatartásból adódó válságok jelentős terheket rónak az államra, ezért a kormány számára kiemelten fontos, hogy a lakosság pénzügyi tudatossága javuljon, optimális döntések szülessenek – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára egy budapesti konferencián.

Az államtitkár megjegyezte, hogy tudatos stratégiával, illetve az oktatási rendszeren keresztül kívánják a fiatalok pénzügyi jártasságát javítani, de az idősebb korosztályt is meg kívánják szólítani.

Hornung Ágnes szerint számos lehetőség áll ma már a felnőtt lakosság rendelkezésére a pénzügyi tudatosság alapját képező öngondoskodásra, amelyek közül a több felületen reklámozott lakossági állampapír-vásárlást emelte ki.

rajzolt pénzköteg

Kép: Fotolia

Máthé-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgató-helyettese a konferencián azt mondta, hogy a tőkepiac jó működésének egyik feltétele a kiszámíthatóság mellett a társadalmi elfogadottság, ami Magyarországon egyelőre még várat magára.

A társadalmi elfogadottság növekedésének egyik előfeltétele, hogy olyan piac legyen az országban, amely jól működik – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes, aki szerint az irány jó, ahogy azt a BUX-index emelkedése is jelzi.

A jövőben arra lenne szükség, hogy „a kínálati oldal bővüljön”, vagyis új vállalatok jelenjenek meg a tőzsdei kereskedésben, amit a BÉT a kisebb vállalatok számára létrehozott platformon keresztül és vállalatfejlesztési programján keresztül is támogat.

Takács András, az OTP Bank Vagyonkezelési és Megtakarítási Igazgatóságának ügyvezető igazgatója szerint megtört a lendület az öngondoskodási kedv növekedésében, az emberek a hétköznapi célokkal foglalkoznak, kevésbé tekintenek a jövőbe.

Meddig tart a negatív kamat?
Az idei évet nyugodt hangulatban zárhatják a piacok, miközben a jövő évi gazdasági növekedés kifejezetten ígéretes. A befektetők azonban mégsem nyugodhatnak meg, mivel a továbbra is alacsony kamatkörnyezetben az egyre látványosabb infláció elviheti a befektetések hozamát.

Meglepőnek nevezte Takács András, hogy a megtakarítási piacon megfigyelhető robusztus növekedés ellenére romlott a megtakarításokkal rendelkezők aránya, miközben tavaly még a megkérdezettek 47 százaléka rendelkezett valamilyen megtakarítással, idén ez már csak 42 százalékról mondható el.

Az alacsonyabb képzettségűeknél lényegesen jelentősebb volt a romlás, holott a munkanélküliség ebben a csoportban esett vissza leginkább, és a bérintézkedések is ebben a körben fejtették ki a nagyobb hatást – hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató a mérésük egyik érdekes megállapítására.

Az index alapján kijelenthető: jelentős mértékű vagyonkoncentráció zajlik, vagyis kevesebben takarítanak meg többet – fejtette ki Takács András.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek