Ha te vámolsz, akkor én is – a világgazdaság meg beledöglik

2018. június 27. szerda - 09:06 / piacesprofit.hu
  •    

A Trump amerikai elnök által elindított vámháború 6.25 százalékkal vetheti vissza a világgazdaság fejlődését és különösen a kisebb, a külkereskedelemre utalt országoknak hozhat nagy veszteségeket, mutatnak rá vezető közgazdászok.

Miután Trump 25 százalékos védővámot vetett ki az acél-, 10 százalékosat az alumínium termékek behozatalára, a múlt hét végével életbe léptek az EU válaszintézkedései.

A g7-országok vezetői a kanadai csúcstalálkozón Forrás: Bundesregierung/Jesco Denzel

A g7-országok vezetői a kanadai csúcstalálkozón
Forrás: Bundesregierung/Jesco Denzel

Azokra az elnök azzal válaszolt: 20 százalékos vámot vezethet be európai autók behozatalára. Ugyanakkor az amerikai kormány jövő héttől fokozatosan összesen 50 mrd. dollár értékű kínai termékekre vezethet be 25 százalékos védővámot – amire Peking hasonló intézkedésekkel válaszol majd.

Egyre élesebben folytatódhat és az egész világra kiterjedhet tehát a kereskedelmi háború, amely végső soron senkinek nem hoz előnyöket, viszont 6.25 százalékkal visszavetheti a világgazdaság teljesítményét, mutatnak rá vezető közgazdászok.

Könnyes búcsú a szabadkereskedelemtől?
Újabb, összességében 200 milliárd dollárnyi importot érintő védővámot lengetett be Kínával szemben az amerikai elnök, mire Peking hasonló viszontválaszt helyezett kilátásba. Meddig durvulhat a kereskedelmi háború?

Az egyoldalú rendszabályok hozhatnak ugyan rövid távon politikai hasznot, de hosszabb távon mindenki veszít, mert a kereskedelem lecsökken és a gyártás, a beruházások, a foglalkoztatás kényszerű átszervezése további nagy veszteségekhez, adott helyeken munkanélküliséghez, áremelkedésekhez vezet.

A szakértők emlékeztetnek a 30-as évekre, amikor a válság idején az Egyesült Államok sok száz importált termékre 45 százalékos védővámot vetett ki, és ennek következtében kereken negyedével csökkent a világkereskedelem.

A háború után ezen okulva hozták létre a GATT-ot, az általános kereskedelmi és vám-megállapodást, majd a WTO-t, a Világkereskedelmi Szervezetet.

Kis, nyitott országok, amelyek különösen rá vannak utalnak a külkereskedelemre, a vámháborúban még többet veszíthetnek, mint a nagyok, mutatnak rá nemzetközi szakértők.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.