Ezek a műanyagok kerülnek tiltólistára

2018. október 24. szerda - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Több egyszer használatos műanyag, többek között szívószálak, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők forgalmazását tilthatják be a jövőben egy új EU-s direktíva alapján.

Az Európai Parlament által megszavazott uniós szabályozás felveszi a harcot az európai tengerpartokon 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékkel és a tengerekben hagyott műanyag halászeszközökkel. Ezek együttesen a tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki.

A műanyag nemcsak a partokat szennyezi, a tengerben élő állatokra nézve is igen veszélyes: a nagyobb darabokba beleakadhatnak, a kisebbeket összetéveszthetik táplálékukkal. A táplálékláncon keresztül ráadásul az emberek szervezetébe is bekerülhet műanyag. Ezeknek az egészségünkre gyakorolt hatása egyelőre nem ismert. A tengeri hulladék továbbá gazdasági károkat is okozhat azoknak a szektoroknak, közösségeknek és gyáraknak, akik megélhetése a tengerektől függ: a műanyag csomagolások mindössze körülbelül öt százaléka marad a gazdaságban – a többit gyakorlatilag kidobjuk.

Tilos, aminek van zöld alternatívája

Tele van a Duna mikromüanyaggal
A Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot az eddig vizsgált hazai folyók közül: köbméterenként 50 részecskét. A Parányi Plasztiktalány projekt során egy független laboratórium és partnerei a Tisza után megmérték a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyag-szennyezését is.

Az EU mostani szándéknyilatkozata alapján a későbbiekben tiltólistára kerülhetnek olyan termékek, amelyeknek már létezik környezetbarát változata: műanyag fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömb pálcikák.

Az irányelvek alapján Aaz olyan műanyag termékek gyártóinak, mint a csomagolás, cigarettacsikkek, nedves törlőkendők, stb., kötelezővé kellene tenni, hogy a hulladék-gazdálkodás és tisztítás díját ők állják (úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősség, EPR)

2025-re a műanyag palackok 90 százalékát gyűjteni kellene (például egy rendszeren keresztül, ahol a palack betéti díját visszakapják a vásárlók)

Az olyan árucikkeken, mint a higiéniai termékek, nedves törlőkendők és léggömbök el kellene helyezni egy speciális jelölést, amely felhívja a vásárlók figyelmét a helyes hulladékkezelésre