Bedőlne a piac, ha Trumpot megbuktatnák?

2018. augusztus 24. péntek - 16:30 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Trump szerint gazdasági katasztrófához vezetne, ha felelősségre vonnák a kampány során történt gyanús ügyek miatt. Bár a piac valóban nem reagálna kedvezően, elemzők szerint pánikra nincs ok.

Donald Trump a Fox News riporterének először beszélt annak a lehetőségéről, hogy egy felelősségre vonási eljárás (impeachment) következtében le kelljen mondani az elnökségről. Szerinte ez katasztrofális gazdasági következményekkel, az amerikai tőzsde beszakadásával járna. „Mindenki elszegényedne. Olyan számokat látnának, amiket el sem tudnának hinni” – mondta.

Három pont, ahol az USA gazdasága sebezhető
Habár az amerikai elnök szívesen állítja be úgy magát, mint a világ első számú vezetőjét, az Egyesült Államok gazdaságának vannak olyan pontjai, amelyekre az európaiak és Kína nagyon érzékeny ütéseket tud bevinni.

Trump 2016-os kampánya miatt gyakorlatilag már a beiktatása óta nyomozások folynak, és a közelmúltban egymás után derültek ki gyanús részletek. Szerdán a bíróság adócsalásban, banki csalásban és külföldi bankszámlák eltitkolásában találta bűnösnek Trump kampányfőnökét, Paul Manafortot. Ugyanaznap az elnök korábbi ügyvédje, Michael Cohen beismerte, hogy a kampány során kenőpénzt fizetett két nőnek, hogy azok ne álljanak nyilvánosság elé olyan információkkal, amelyek rossz fényt vetettek volna Trumpra. Cohen ezután azt is mondta, kész minden információt megosztani azzal a bizottsággal, amely a Trump-kampány orosz kapcsolatait vizsgálja.

Ez akár azt is jelentheti, hogy bizonyítékok kerülhetnek elő arról, hogy Trump vagy beosztottjai pénzt vagy más segítséget fogadtak el, vagy információkat cseréltek az orosz titkosszolgálatokkal, politikai szereplőkkel. Ha valóban ilyesmi derül ki, az bőven elegendő lehet ahhoz, hogy legkésőbb jövőre a törvényhozás felelősségre vonási eljárást indítson az elnök ellen.

Túl erős a gazdaság

Egyelőre nem látszanak annak jelei, hogy Trump bukása tőzsdecrachot eredményezne. Az amerikai tőzsdeindexek alig mozdultak el Michael Cohen beismerő vallomása és Paul Manafort elítélése után. Ez az egyik magyarázat szerint azt jelentheti, hogy a befektetők nem tartják valószínűnek a felelősségre vonást, de azt is, hogy különösebben esnek pánikba ettől a lehetőségtől.

A CNN Money felidézi, hogy Trump megválasztása utáni hetekben kilőtt az amerikai tőzsdeindex és a long-pozíciók árfolyama, mivel a befektetők a nagyvállalatoknak kedvező lépéseket (deregulációt, adócsökkentéseket) vártak az üzletemberből lett elnöktől. Ez meg is történt, és az S&P indexe a történelemben eddig példátlanul hosszú növekvő szérián van túl. Csakhogy Trump már bevezette azokat a piacpárti intézkedéseket, amelyeket szeretett volna, további hasonló lépések már nem várhatók, még akkor sem, ha Trump szeretné, mivel a félidős képviselőválasztáson váratóan az ellenzéki demokraták szereznek többséget a törvényhozásban.

Watergate és Lewinsky-ügy

Felelősségre vonási eljárással eddig csak egy elnököt, Richard Nixont buktattak meg, aki 1974-ben, a Watergate-botrány miatt távozott a Fehér Házból. Erre a piac valóban érzékenyen reagált: az eljárás kezdetekor 14, lezárulásakor 26 százalékot zuhant az S&P indexe.

1998-ban Bill Clinton ellen kezdeményeztek eljárást a Lewinsky-ügy miatt, ez ugyanakkor nem ingatta meg a piacokat, a tőzsdeindex a korábbi ütem szerint növekedett. A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint a mostani gazdasági helyzet sokkal inkább hasonlít a Clinton, mint a Nixon-érára: a ’70-es években sokkal sérülékenyebb volt az amerikai gazdaság, a befektetőket nemcsak a Watergate-ügy aggasztotta, hanem az OPEC-embargó miatti olajválság. Ennek hatására megtorpant az amerikai ipar, sőt, recesszió lépett fel és a dollár árfolyama is zuhanni kezdett. A problémákat csak tetézte az elnök felelősségre vonása. Ezzel szemben most az elemzők (legalábbis a jövő év végéig) még az amerikai gazdaság stabil növekedésére számítanak. Bár az biztos, hogy egy belpolitikai válság okozna egy kisebb felfordulást a tőzsdén (sokan biztos ami biztos túladnának a dollárjukon és az amerikai értékpapírokon, csökkentve az árfolyamokat), ám annak szerintük kicsi az esélye, hogy ez visszafordítsa a várható pozitív konjunktúrát.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek