A gyenge forint miatt visszafoghatjuk a vásárlást

2018. július 03. kedd - 14:13 / piacesprofit.hu
  •    

A kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene májusban nagyjából a várakozásokkal ellentétben jelentősen gyorsult, vagyis 7,8 százalékkal bővült éves bázison . Az eredményhez a kimagasló élelmiszerforgalom is hozzájárult - írja az ING elemzése.

Mindez jelentősen korrigálni tudta az áprilisi gyengébb teljesítményt, azaz összességében – legalábbis fogyasztás szempontjából – a második negyedév egyelőre szintén erősnek tűnik. A májusban regisztrált növekedés egyébként az idei év legjobbja, holtversenyben a januári adattal.

Pixabay

Pixabay

Ami a részleteket illeti, a meglepetést elsősorban az élelmiszerkereskedelem teljesítménye szolgáltatta, ahol szokatlanul magas, 5,8 százalékos növekedést regisztráltak, vélhetően a tavalyi alacsony bázis következtében.

Másfélszeresére nőhetnek a háztartások kiadásai
A kormány konvergencia programja alapján 2018-2022 között közel másfélszeresére ugorhat a háztartások fogyasztási kiadása – írja a Blokkk.com. Kérdés, hogy a bérek ezzel arányosan növekednek-e.

Mindeközben továbbra is erős a forgalom bővülése a nem élelmiszer kereskedelmi üzletekben is, ami egyáltalán nem számít meglepetésnek, tekintettel az idei év eddigi adataira. Eközben az üzemanyagárak emelkedése ellenére az üzemanyag-kiskereskedelem dinamikája sem tört meg érdemben, erre utal a 8,1 százalékos év/év növekedés.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője attól tart, hogy az elmúlt hetekben bekövetkezett forintgyengülés hatással lehet a kiskereskedelmi forgalomra. „Ha tartósan gyenge marad a forint, akkor az üzemanyagok ára is hosszabb távon magasabb árszinten maradhat. Emellett az importált termékek ára is emelkedésnek indulhat. Emiatt pedig a lakosság átrendezheti a fogyasztását és ez lassíthatja a kiskereskedelmi forgalom növekedését.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.