Szlovákia cikkek


Melyik autómárkát hajtották a legtöbbet Szlovákiában?

Melyik autómárkát hajtották a legtöbbet Szlovákiában? 

A carVerical felmérésében választ kaphatunk erre.
Újabb csapás az e-cigaretta rajongóknak

Újabb csapás az e-cigaretta rajongóknak 

Újabb e-cigaretta forgalmazó tevékenységét vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal.
Törökország után Szlovákia is hátat fordított nekünk, Orbán Viktor végleg egyedül maradt

Törökország után Szlovákia is hátat fordított nekünk, Orbán Viktor végleg egyedül maradt 

Nem kelendő Orbán Viktor oroszbarát politikája az uniós piacon.
Valakinek egyszer már vállalnia kellene a felelősséget azért, miért csúszott le az ország

Valakinek egyszer már vállalnia kellene a felelősséget azért, miért csúszott le az ország 

Kik vitték mélyebbre az ország gazdaságának a szekerét?
Jól meghosszabbították szlovák barátaink a magyar határ ellenőrzését

Jól meghosszabbították szlovák barátaink a magyar határ ellenőrzését 

Novemberig meghosszabbította Pozsony az ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon.
Holnaptól nehezebb lesz a közlekedés Szlovákiába

Holnaptól nehezebb lesz a közlekedés Szlovákiába 

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon.
Egyre nehezebb lesz utazni a Visegrádi Négyek között

Egyre nehezebb lesz utazni a Visegrádi Négyek között 

Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a szlovák határon.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
Bezzeg Szlovákia: kaptak egy vállveregetést

Bezzeg Szlovákia: kaptak egy vállveregetést 

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Szlovákia adósbesorolásainak kilátását az S&P Global Ratings.

Szlovákia is csatlakozik a lengyel-magyar gabonaimportstop tengelyhez 

Szlovákia ideiglenesen leállítja az ukrán gabona behozatalát.

Robert Fico feljelentette a szlovák miniszterelnököt, mert odaadta az ország vadászgépeit az ukránoknak 

Ukrajnai háború - Szlovákia már az összes MiG-29-es vadászgépét átadta Ukrajnának.

Betiltották az ukrán gabonát a szomszédban 

Egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltják az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását Szlovákiában.

A visegrádi négyekből lassan kiesik Magyarország, miután a többi tagállam kulcsfontosságú fegyverszállítója lett Ukrajnának 

Ukrajnai háború - Szlovákia 13 MiG 29-es vadászgépet ad át Ukrajnának.

Jelentősen nő az atomenergiatermelés térségünkben 

Szlovákiában megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja.

A brutális energiaárak miatt végleg leáll Szlovákia legnagyobb alumíniumfeldolgozója 

Szeptembertől szünteti be a termelést a Slovalco.

Jól fizetett a MOL és a Slovnaft a barátságnak 

Szlovákia és Magyarország után Csehországba is megindult a kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken - közölte a vezeték csehországi szakaszát működtető Mero vállalat.

Több szomszédunk fekete listára került az oroszoknál 

Görögország, Dánia, Szlovénia, Horvátország és Szlovákia is felkerült az orosz kormány által "barátságtalannak" minősített külföldi államok listájára.

Elektromos Volvo jön Kassáról 

A svéd Volvo autógyártó mintegy 1,2 milliárd eurós beruházással új üzemet épít Szlovákiában elektromos autók gyártására - közölte a kínai Geely csoporthoz tartozó autógyártó.

Szlovákia gazdaságát is sokkolná az olajembargó 

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Szlovákia adósbesorolásainak kilátását az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az ukrajnai háború kockázatokkal terheli a szlovák gazdaság növekedését és Szlovákia költségvetési pozícióját.

Új híd építését jelentette be Szijjártó Péter 

Újabb Ipoly-híd épül jövő év végéig Magyarország és Szlovákia között.

Kokit kapott a szlovák gazdasági miniszter 

Szlovákia az EU-tagországokkal egyeztetve vásárol földgázt Oroszországtól - szögezte le Eduard Heger szlovák miniszterelnök éjjel a Facebookon.

Szomszédunknál rengeteg pénzt lehet nyerni, ha valaki beoltatja magát 

Szlovákiában útjára indították vasárnap azt a lottójátékot, amely az oltási hajlandóság növelését hivatott szolgálni a parlament júliusi jóváhagyásával.

Hiába az emelés, a magyar minimálbér leszakadó pályán van 

Szép-szép a magyar minimálbér elmúlt években mutatott emelkedése, de ezzel párhuzamosan a régiós országok érzékelhetően nagyobb fokozatra kapcsoltak. Ennek eredménye pedig az, hogy a hazai bér elkezd leszakadni.

Megjelent a madárinfluenza a szomszédban 

Lengyelországban már a tavaly év végétől terjed a betegség, most Szlovákiában is megjelent.

Szlovákia tényleg a bezzegország? 

Hamarosan a standokon a megújult Piac & Profit következő száma.

Tönkrevágja a brexit a brit autóipar 

Több százezer ipari állás szűnhet meg Nagy-Britanniában, a kilépés után összeomolhat a brit autóipar - figyelmeztetett Paul Drechsler, a British Industry Confederation elnöke a CNN Money szerint.

Pozsonyban is lesz Bubi 

A MOL szlovák leányvállalata, a Slovnaft Pozsonyban is elindítja a Budapesten Bubi néven futó közösségi kerékpármegosztó szolgáltatását. A gyűjtőállomásokat már májusban elkezdik felszerelni.

Röpködnek az eurók: a szlovákiai munkaerőhiány húzza fel a béreket a járműparban 

Félmillió forintnyi euró, plusz bónuszok: már ennyit lehet keresni egy szlovák autógyárban. És ez csak a kezdet, hiszen a képzett szakmunkásokért folyó harc északi szomszédunknál is fokozódik.

Fizetések terén Magyarország az utolsó 

A vállalati versenyképesség szempontjából az egyik legfontosabb tényező a megfelelő képzettségű és mennyiségű munkavállaló elérése, megtartása és a foglalkoztatás összköltségének alakulása. Már az előbbi feladat is kihívás elé állítja a társaságokat szinte szektorra, végzettségre, képzettségre való tekintet nélkül. A munkaerőpiaci versenyképesség költségoldalát jól jellemzi a minimálbér és az átlagbér összegének alakulása, és a bérekre rakódó közterhek mértéke. A visegrádi országokkal összevetve a hazai vállalatok a foglalkoztatásra rakodó adó- és járulékterhek terén még mindig hátrányos helyzetben vannak, további csökkentésre lenne szükség – emeli ki az RSM elemzése.

Fico a tranzakciós adóért lobbizik 

Az európai tranzakciós adóról, a tagországok reformokkal kapcsolatos kiadásainak a deficit terhére történő elszámolásáról és 20 százalékos szlovákiai áfáról beszélt Robert Fico egy hétfői sajtótájékoztatón.

A jó termék nem elég, helyismeret is kell az exporthoz 

Külgazdasági szakdiplomaták szerint az eladható termék mellett helyismeretre és megbízható partnerre is szükségük van a hazai vállalkozóknak ahhoz, hogy sikeresek legyen a külföldi piacon.

Jól érzik magukat a magyar cégek Szlovákiában – de miért? 

Magyar tulajdonosok kezében volt május végén a Szlovákiában működő külföldi érdekeltségű vállalatok egyötöde, vagyis az itt működő külföldi érdekeltségű cégek közül a legtöbb – közölte a Bisnode Slovensko vállalati információs társaság adataira hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági lap kedden.

Üzleti tippek Szlovákia felé kacsintgató cégeknek  

Komoly perspektívája van a magyar vállalkozásoknak a szlovák piacon, ezt a gazdasági adatok is alátámasztják. Emellett a két ország javuló viszonya is arra ösztönözheti a magyar kkv-kat, hogy a hazai piacon kívül Szlovákiában is próbálkozzanak. A Piac&Profit és a BKIK konferenciáján ehhez kaphattak hasznos segítséget a cégek.

Szlovákia üzleti szemmel 

Komoly perspektívája van a magyar vállalkozásoknak a szlovák piacon, ezt a gazdasági adatok is alátámasztják. Emellett a két ország javuló viszonya is arra ösztönözheti a magyar kkv-kat, hogy a hazai piacon kívül Szlovákiában is próbálkozzanak. Érdemes tájékozódni a lehetőségekről!

Észak felé tart a válság 

A cégek számára egyre nehezebbé váló környezetben a Coface hat ország kockázati besorolásán rontott, beleértve Spanyolországot, Olaszországot, Csehországot, Ciprust és Indiát, illetve javított négy ország besorolásán, köztük Szlovákián. Magyarországot ugyan közvetlenül most nem érintette a minősítés változtatása, de exportőr cégein keresztül közvetetten igen. Ugyanis top-exportpiacaink közül három ország - a szlovák, az olasz és a cseh - besorolása változott.

Akik örülnek a gyenge forintnak 

Megrohamozták a magyarországi boltokat a szlovákiai vásárlók; a bevásárlóturizmus soha nem látott méreteket öltött, mert a forint/euró árfolyam történelmi csúcson volt, egy euróért akár 320 forintot is fizettek - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.

Előremenekül a média: havi 3 euróért lehet a neten olvasni 

Szokatlan egységet mutatnak a szlovák média egyébként egymással konkuráló vállalatai, ha bevételeik növeléséről van szó: megállapodtak abban, hogy mindannyian bevonulnak egy internetes fizetőkapu mögé és - közérdekű híreik kivételével - csak havi átalánydíj ellenében teszik elérhetővé tartalomszolgáltatásuk bizonyos, külön érdeklődésre számot tartó részét.

Simon: "lisztet és tésztát osztunk a rászorulóknak" 

Lisztet és tésztaféléket fog osztani a legszegényebbeknek a szlovák kormány, hogy ezzel is enyhítse az élelmiszerek árának emelkedését, amely Szlovákián kívül más államokban is érezhető.

"Nem kellett volna megmenteni Görögországot" 

Görögországban az államadósság átütemezésével kellene kezelni a pénzügyi válságot a szlovák pénzügyminiszter szerint. Ivan Miklos szerint a görög válság enyhítésére összeállított nemzetközi hitelcsomag "végzetes hiba" volt.

Rossz a magyar példa: az arzénért aggódnak a szlovákok 

Az ajkai iszapkatasztrófa után a Szlovák Mezőgazdasági Minisztérium 28 veszélyes anyagokat tartalmazó hulladéktározót ellenőriztetett. Leginkább egy arzénnal teli miatt aggódik a környéken a lakosság.

Konganak a szlovák szállodák 

Tíz éve a legrosszabb kihasználtsági mutatókkal működtek az idei első félévben a szlovák szállodák: átlagos kihasználtságuk mindössze 22 százalék volt.

Kisebb fizetéssel is beérik a szlovák és a cseh politikusok 

Csökkenni fog a szlovák politikusok bére a kormány takarékossági intézkedéseinek következtében - közölte Iveta Radicová, szlovák miniszterelnök a pozsonyi Joj televízió Lampa című csütörtök éjjeli vitaműsorában.

Szlovákia nem fizet - a büntetésről később döntenek 

Nem indít büntetőeljárást az Európai Unió Szlovákia ellen, amiért az euróövezeti tagország nem nyújt hitelt Görögországnak, adósságválsággal küzdő euróövezeti társának - közölte csütörtökön az Európai Bizottság (EB) gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosának szóvivője.

Szlovákia: Fico nyert, de mégis vesztett 

A kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a nem hivatalos végeredmény szerint megnyerte a szombati szlovákiai parlamenti választást, de az új parlamentben az ellenzéki pártoknak lesz mérsékelt többségük. A szlovák statisztikai hivatal szavazatszámlálásának eredménye alapján a 150 tagú pozsonyi törvényhozásba hat párt került be, köztük két újonc: a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a magyar-szlovák polgári Híd. Ugyanakkor két eddigi parlamenti párt megbukott: a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és a Vladimir Meciar-féle Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomnak (HZDS) nem sikerült átlépni a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

Magyar állampolgárság: a felvidékiek isszák meg a levét? 

Válaszul az Országgyűlés szerda délelőtti döntésére, amely lehetővé tette a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára, még aznap Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét. A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás lényege, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal - például a rendőrségnél vagy a biztonsági szolgálatoknál.

Megkérdőjelezhető a szlovák "Tokaji"? 

Az EU szőlő- és borirányító bizottsága magyar kezdeményezésre vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia jogszerűen jegyeztette-e be az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közé a „Tokaj" elnevezést viselő borait.

Fico: "a Fidesszel élénk vitáink lesznek" 

Robert Fico bízik abban, hogy a szlovák és a magyar fél a jövő évben értelmesen fog viselkedni, s ezzel képes lesz a minimumra csökkenteni az esetleges kilengéseket a kétoldalú kapcsolatokban. A szlovák miniszterelnök a TASR hírügynökség által nyilvánosságra hozott interjújában úgy vélekedett, hogy egyes politikusok nem megfelelő nyilatkozatait azonban nem lehet megakadályozni.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo