Bank360 cikkek

hirdetés

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a nyúlfarknyi jogszabályt, amelyben kihirdeti a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szorzószámot.
Kiderült, hová lett a magyarok pénze

Kiderült, hová lett a magyarok pénze

A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán.
Gyorsan reagált az állam az inflációra: máris itt az új lakossági állampapír

Gyorsan reagált az állam az inflációra: máris itt az új lakossági állampapír

Alighogy közölte a KSH a friss inflációs adatokat, az Államadósság Kezelő Központ máris lezárta a régi Prémium Magyar Állampapírok értékesítését.
Néhány nap maradt a babaváró hitel és a falusi csok meghosszabbítására

Néhány nap maradt a babaváró hitel és a falusi csok meghosszabbítására

A kedvenc olvasmányukká válhat a Magyar Közlöny a bankoknak és azoknak, akik már 2023-ban szeretnének babaváró hitelt és a csoknál kedvezőbb falusi csokot felvenni.
Mi lesz veled otthonfelújítási támogatás?

Mi lesz veled otthonfelújítási támogatás?

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal.
hirdetés
Rácsukják az ajtót a bankok a lakásfelújítási hitelre

Rácsukják az ajtót a bankok a lakásfelújítási hitelre

A közelgő határidő miatt sorban jelentik be a bankok, hogy nem fogadnak már be új igényléseket a kedvezményes lakásfelújítási hitelre.
Ide szeretnek most utazni a magyarok

Ide szeretnek most utazni a magyarok

Ausztria és Olaszország volt a legnépszerűbb úti cél az utasbiztosítást kötők körében novemberben.
Megállt a hitelek drágulása - két nagybank már csökkentette a kamatait!

Megállt a hitelek drágulása - két nagybank már csökkentette a kamatait!

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek.
Áttörés a bankkamatoknál, már lekötés nélkül is lehet 9 százalékot kapni

Áttörés a bankkamatoknál, már lekötés nélkül is lehet 9 százalékot kapni

Itt a nagy dobás a bankbetéteknél: 9 százalékos kamat lekötés nélkül.
Van már 10 százalékos betéti kamat is

Van már 10 százalékos betéti kamat is

Valami elindult: több bank is látható betéti kamatot ad, életet lehelnek a megtakarítási számlába.
hirdetés

Zuhan a kereslet a lakáshitelek iránt

Zuhant a kereslet szeptemberben a lakáshitelek iránt.

Változás jöhet a diákhiteleknél

Egy bankhoz utaltatná a hiteleket a kormány.

Személyi kölcsön, lakáshitel: folyamatosan drágulnak a hitelek

Októberben már nincs olyan nagybank, amelyik ne növelte volna a hitelei kamatát.

Sokat nyernek a kitolt kamatstoppal a jelzáloghitelesek

A legutóbbi jegybanki döntés óta újra megugró referenciamutatók miatt kamatstop nélkül az érintett jelzáloghitelesek már 19-20 százalékos kamattal fizethetnék a kölcsönüket.

Jelzáloghitelesek kaptak újabb menekülési útvonalat

Újabb jelzáloghiteleseket is mentenek a júniusig kitolt kamatstoppal.

El nem költött SZÉP-kártyás pénzek: így kell fizetni a büntetést

Egyszeri büntetéssel ösztönzi a kormány a SZÉP-kártyásokat arra, hogy mielőbb költsék el a munkáltatójuktól kapott juttatást. Az erről szóló új rendelet határidejét elmulasztók bukják a pénzük 15 százalékát – írja a Bank360.hu.

Felpörögtek a bankok: százezres ingyenpénzzel hajráztatják most a hiteligénylőket

Tülekednek a bankok, hogy babaváró hitelt nyújthassanak.

Nagy büntetést kap, aki visszaél a hatósági áras tűzifával

Nagyon ráfázhatnak a trükköző igénylők a hatósági áras tűzifára.

Végre éledeznek a betéti kamatok

Már terjednek a 6-7 százalékos betéti kamatok a bankoknál.

Külön gázártámogatás a csokosoknak és a többlakásos házban lakók is jól járhatnak

Megtöbbszörözhető a rezsicsökkentett árú gázmennyiség egy új rendelet szerint

Megrohamozták Horvátországot a magyarok

Tengerre vágyók a magyarok, akik közül a legtöbben augusztusban és az egész nyáron Horvátországot választották a külföldi nyaralásuk helyszínéül. Átlagban 7732 forintot költöttek utasbiztosításra a külföldön pihenők, de voltak, akik százezernél is többet szántak erre a családi nyaralás idejére - derül ki a Bank360.hu adataiból.

Milyen hitelkamatokkal vágtak neki a szeptembernek a bankok?

Négy nagybank is változtatott a hitelei kamatain szeptember elsejétől. Kettő azonban a jegybanki emelés ellenére is csökkentette azokat, ami azt mutatja, hogy ilyen drágán egyre nehezebb eladni a kölcsönöket az ügyfeleknek - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Kegyetlenül megdrágultak a lakáshitelek néhány hónap alatt

Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.

Fellélegezhetnek a lakásépítők: még két év felmentést kaptak a szigorú energiaszabályok alól

Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.

Izgalmas jogi csata lesz a Ryanair és a magyar hatóságok között

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.

Van, aki 185 ezer forintot is kiad utasbiztosításra

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből. 

A Magyar Bankszövetség óvatosságra inti a gazdálkodókat a kormány agrárhitel-moratóriumával kapcsolatban

A Magyar Bankszövetség rendkívül diplomatikus megfogalmazással fejezi ki nemtetszését a kormány agrárhitel-moratóriumával kapcsolatban. Azt semmiképpen nem lehet mondani, hogy tapsolnak az ötletnek.

Állami közfeladattá tette a kormány a rezsivédett áram- és gázszolgáltatást

Teljesen átszabta a kormány a rezsicsökkentés keretében kedvezményes áron igénybe vehető áram- és földgáz szolgáltatásának kereteit.

Egyre nagyobb a szakadék az infláció és a betéti kamatok között

Az emelkedő kamatok már a hitelezési számokon is meglátszanak. Az MNB friss adatai szerint júniusban az előző havi és a tavalyi kereslethez képest is csökkent a hitelezés a bankoknál. A betéti kamatok lassan, de stabilan emelkednek, az inflációtól azonban továbbra is jelentősen elmaradnak – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Bejelentette a kormány: megmarad jövőre is a babaváró hitel és a csok

A Facebookon jelentette be a kormány, hogy jövőre is megmarad a babaváró hitel és a csok. Az év végén lejáró lakásfelújítási támogatás sorsa még kérdéses.

A Mol-t az ág is húzza, pontosabban a kormány

A 480 forintos hatósági üzemanyagáron való tankolás szigorításával egy füst alatt megemelte az extraprofitadót is a kormány. Az erről szóló rendelet a benzinárstop módosításáról és a startégiai üzemanyagkészlet részleges felszabadításáról szóló jogszabályokkal együtt jelent meg a szombati Magyar Közlönyben – vette észre a Bank360.hu.

Hitelmoratóriumosok végórája

Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, automatikusan kikerül a december 31-ig meghosszabbított moratóriumból, és augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét – írja a Bank360.hu.

Rezsicsökkentő állami támogatások lakásokhoz

A kormány rezsinövelése után megrohamozhatják az állami lakástámogatási programokat az igénylők. Az energetikai korszerűsítésre is felvehető otthonfelújítási támogatást és kedvezményes hitelt, valamint a falusi csokot már csak év végéig lehet igénybe venni - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu összeállítása.

Horvátország beelőzte Olaszországot a magyaroknál

Az utasbiztosítások közel kétharmada tengerparti nyaralásra szólt júniusban. A magyarok legnépszerűbb úti célja Horvátország, Olaszország a második helyre szorult vissza, a harmadik Görögország - derül ki a Bank360.hu adataiból.

A jegybanki alapkamat-emelések járulékos hatásai, csokosok figyelem

Egy év alatt csaknem 7 százalékkal emelkedett a jegybanki alapkamat, és ez nem csupán a hiteleket drágította meg alaposan. Több fizetni valót ugyanis az alapkamat értékéhez képest határoznak meg. a Bank360.hu összegyűjtötte, miért kell most sokkal többet fizetnünk.

Tartósan megduplázódik a cégautóadó

Jövőre is annyit kell fizetni a cégautók után, mint amennyit a kormány az extraprofitadós rendeletben 2022 második félévére bevezetett. Időhatár nélkül tartósan megduplázódik a cégautók közterhe.

Ezt a nyilatkozatot kell beadni a törlesztési moratórium folytatásához

Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.

A hitel-moratórium meghosszabbítását kérelmezni kell

A kamatstop mellett a hitelek törlesztési moratóriumát is meghosszabbította a kormány 2022. december 31-ig. Amíg azonban a változó kamatozású jelzáloghiteleseknek nem kell tenni semmit ahhoz, hogy igénybe vegyék a kamatkedvezményt, addig a még a moratórium alatt maradt adósoknak július végéig kérelmezniük kell a fizetési halasztást. Ha nem teszik, automatikusan kikerülnek a moratóriumból augusztustól – írja a Bank360.hu.

Drágulhatnak a személyi kölcsönök

Júliustól jelentősen emelkedik a teljes hiteldíj mutató (thm) maximuma, ami többek között a személyi kölcsönök és a hitelkártyák drágulásával is járhat. A törvényi maximum félévente a jegybanki alapkamatot követi, így a személyi kölcsönök thm plafonja már a 30 százalékot súrolja majd, a hitelkártyáké pedig hajszálnyira lesz a 45 százaléktól – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Bajba kerülhet a családbarátság, ha nem jön a gyerek a babaváró hiteleseknél

Megközelítette a 7 százalékot a babaváró hitel június elején közzétett referenciakamata, ami több mint egy százalékpontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest.

Most aztán nagyon kell figyelni, ha valaki hitelt akar, két bank kamatot csökkentett, mások emeltek

Befutottak az első nyári hitelkamat-változások. Hosszú idő után először nemcsak jelentős emelésekről, hanem érdemi csökkentésekről is beszámol a Bank360.hu összegzése.

Akarna türelmi időt a lakáshitelénél?

A magyarországi lakáshitelezésben eddig még nem létező szolgáltatás jelent meg a piacon. A türelmi idős kölcsönnél az első évben csak a kamatot kell fizetni, és a havi törlesztés lényegesen alacsonyabb. A különbséget a második évtől, a tőketörlesztés megkezdésétől a futamidő végéig elosztva fizethetik vissza az adósok.

Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek

A 10 százalékot közelítő infláció nyomában sincs annak, amennyivel egy év alatt a lakáshitelek drágultak. Az újabb kamatemelések hatására egy húszmilliós kölcsönnek már több mint 30 százalékkal magasabb a törlesztőrészlete, mint tavaly májusban – számolta ki a Bank360.hu.

Elindultak felfelé a betéti kamatok, de még messze vannak az inflációtól

Ha nem is lihegnek még az infláció nyakába, messziről legalább már elkezdték követni a száguldó inflációt a betétek kamatai, amitől a lakosság is kedvet kapott valamelyest újra lekötni a pénzét. Ezzel egyelőre csak azt érik el a betétesek, hogy a bankban tartott pénzük nem veszít jobban az értékéből, mint eddig. A forintbetétek túlnyomó része azonban továbbra is szinte kamat nélkül értéktelenedik el egyre jobban a bankokban.

Mennyit drágultak a személyi kölcsönök egyetlen év alatt?

Nemcsak a fogyasztó árak emelkedése közelíti a 10 százalékot, hanem a hitelinfláció is. Egy 800 ezer forintos személyi kölcsönnél minimum 77 ezer forinttal kell többet visszafizetnünk, mint egy éve – számolta ki a Bank360.hu. Nagyobb összegű hitelnél kisebb a drágulás.

Májusi eső aranyat ér, tartja a mondás, de ez most a banki kamatokra is igaz

Gyorsan reagáltak bankok az MNB kamatemeléseire. Május elejétől a személyi kölcsönök és lakáshitelek is tovább drágultak. Nem volt ritka az egyszázalékos emelés sem, a lakáshitelek kamata sok helyen már csaknem 10 százalék - derül ki a Bank360.hu gyorselemzéséből.

Osztrák, olasz városnézés volt a sláger a magyaroknak tavasszal

A legnépszerűbb úti célokba négy másik európai ország fért még be: Szlovákia, Spanyolország, Németország és Nagy-Britannia.

Húsvét után több bank is kamatot emelt

Nem fulladt még ki a bankok kamatemelése áprilisban. Húsvét után több hitelintézet is drágította a jelzálogkölcsöneit. A Bank360.hu összegyűjtötte a fontosabb módosításokat. 
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés

Költségkímélés

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagoknál

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagoknál

Jelentős különbségek vannak a bankok és számlacsomagok között, és a fizetett díjakon évente akár több ezer forintot is meg lehet takarítani.

Pénzszerzés

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a nyúlfarknyi jogszabályt, amelyben kihirdeti a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szorzószámot.

Jogi kisokos

Komoly jogi kérdést vet fel a mesterséges intelligencia terjedése

Komoly jogi kérdést vet fel a mesterséges intelligencia terjedése

Kit tekintünk a művek megalkotójának, az MI által létrehozott művekhez fűződnek-e szerzői jogok, és ha igen, azok kiket illetnek?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo