A megkérdezettek nyolcvan százaléka odafigyel arra, hogy a család minden nap leüljön a reggelizőasztalhoz - áll a Nestlé megbízásából készült tanulmányban. A szerkesztőségünkhöz eljutatott nem reprezentatív kutatás szerint - amely során kétszáz 25 és 40 év közötti felnőttet kérdeztek meg - a válaszadók 52 százaléka negyed óra, a negyede fél óra, 14 százaléka pedig öt perc alatt fogyasztja el a reggelit.
A családok többsége (közel 60 százalék) otthon, nyugodt körülmények között, a válaszadók egyharmada azonban még mindig rohanva reggelizik. Azok, akik nem otthon fogyasztják el reggeljüket (30 százalék), az iskolában vagy munkahelyükön étkeznek.
Változó étkezési szokások - terjedőben a gabonapehely
A megkérdezett családok többségénél (62 százalék) még mindig a hagyományos reggeli - szendvics, péksütemény, kalács, lekvár - kerül az asztalra, de egyre többen (32 százalék) fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonával készült reggelizőpelyhet is. A megkérdezettek közel fele naponta vagy hetente akár többször is eszik gabonapelyhet.
A tanulmány szerint a szülők nem csak azért szeretik a reggelizőpelyheket, mert gyorsan elkészíthetők és finomak, hanem mert a teljes kiőrlésű gabonával készült termékek tápanyag- és vitanimtartalma magas, zsírtartalma viszont alacsony. Emellett a joghurt és a gyümölcs is egyre növekvő mértékben terítékre kerül, melyek fogyasztása mind hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. (A napi szinten szükséges friss élelmiszerek beszerzésében fontos szerepe van a kisboltoknak és a legtöbbet továbbra is a hét utolsó napjain költünk.)