Nem baj, ha nem magyar

A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérésének megállapításai szerint honfitársaink többsége kifejezetten fontosnak tartja az üzletek polcain található élelmiszerek minőségét. Az adatok szerint nem bír kiemelkedő jelentőséggel a tény, ha az egyes élelmiszerek magyar eredetűek. Többségünk nincs tisztában az élelmiszerbiztonság kifejezés jelentésével és tartalmával - derült ki a kutatásból.

A GfK Hungária 1989 óta kétévente méri fel az étkezési szokások, így az élelmiszervásárlási szempontok alakulását is Magyarországon. A legfrissebb tanulmány eredményeinek tanúsága szerint a magyarok számára kiemelkedő fontossággal bír az egyes élelmiszerek minősége: a megkérdezettek egytől ötig terjedő skálán - ahol 1 az egyáltalán nem fontos, 5 a nagyon fontos - 4,5-re értékelték a minőség jelentőségét az élelmiszerek kiválasztásakor. A férfiak és nők között számottevő különbség nem figyelhető meg e tekintetben, csakúgy, ahogy a kor, az iskolai végzettség, de még a háztartás havi nettó jövedelme sem okoz jelentős eltérést.

A felmérés rákérdezett arra is, mennyire fontos vásárláskor az, hogy a kosárba tett árucikk magyar eredetű, illetve ismert márkájú legyen. Mindkét szempont kapcsán nagyjából hasonló eredményt kaptak a kutatók. Az élelmiszerek magyar eredete a válaszadók saját bevallása szerint viszonylag fontos (3,5 középértékkel), ami az adatok szerint a kor előrehaladtával és magasabb iskolai végzettséggel párhuzamosan láthatóan egy picit nagyobb jelentőséggel bír. Tény ugyanakkor, hogy egy élelmiszer magyar eredete a háztartások havi nettó jövedelme szerint felosztott csoportok közül a legalacsonyabb - 80.000 forint - jövedelemmel rendelkezők számára elsődleges, és a magasabb jövedelmi kategóriákban rendre csökkenő fontossággal bír. A magyar származásnál egy picit kisebb jelentőséget tulajdonítanak a magyarok annak, hogy egy terméken ismert márkajelzés látható-e (középérték: 3,3).


forrás: GfK

Azzal az állítással, miszerint "Az élelmiszerbiztonságról sokat beszélnek mostanában, de én nem igazán tudom, mi is az" a többség inkább egyetértett (a középérték egytől ötig terjedő skálán 3,2, ahol 1=egyáltalán nem ért egyet, 5=teljesen egyetért). Az adatok alapján nyilvánvaló, hogy az élelmiszerbiztonság fogalma és tartalma leginkább a magasabb iskolai végzettségűek körében ismert (középérték: 2,7). A génkezelt élelmiszereket a többség veszélyesnek tartja - a válaszadók a "Veszélyesnek tartom, ha egy élelmiszer génkezelt" állítással inkább egyetértettek (a középérték egytől ötig terjedő skálán középérték 3,9, ahol 1=egyáltalán nem ért egyet, 5=teljesen egyetért).

Az egészségtudatosság jegyében azonos mértékben tartják fontosnak a válaszadók, hogy a megvásárolt élelmiszer "tartósítószer nélküli legyen", "mesterséges ízesítőanyagok nélküli legyen" és "mesterséges színezék nélküli legyen".

Véleményvezér

A kárpátaljai templom elleni támadás mögött az orosz titkosszolgálat is állhat

A kárpátaljai templom elleni támadás mögött az orosz titkosszolgálat is állhat 

Gyanús körülmények a kárpátaljai templom felgyújtási kísérlete körül.
Ursula elküldte a selyemzsinórt Orbán Viktornak

Ursula elküldte a selyemzsinórt Orbán Viktornak 

Az orbáni hintapolitikát megelégelték az európai nagyhatalmak.
Orbán Viktor megírná Brüsszel helyett az unió költségvetését

Orbán Viktor megírná Brüsszel helyett az unió költségvetését 

Drukkolunk Orbán Viktornak, hogy jobb költségvetést írjon Brüsszelnél.
Befellegzett a visegrádi négyeknek

Befellegzett a visegrádi négyeknek 

Mélyponton a magyar-lengyel kapcsolatok.
Hamar kitiltották a Harcosok Klubjából a könyvelők alelnökét

Hamar kitiltották a Harcosok Klubjából a könyvelők alelnökét 

Nem kívánatos a könyvelő a Harcosok Klubjában.
Arcul köpte az örményeket egy fideszes országgyűlési képviselő

Arcul köpte az örményeket egy fideszes országgyűlési képviselő 

Oksabb lett volna, ha Hoppál Péter csendben marad.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo