Mi határozza meg az ingatlan árát?

Ezrével épülnek országszerte, különösképp Budapesten az új lakások. Az egyes projektek árai között komoly eltérések figyelhetők lehetnek, melyet az elhelyezkedés és a minőség is komolyan befolyásol.

Az alábbiakban az extrának számító felszereltségekről, szolgáltatásokról lesz szó, melyek vásárláskor döntő tényezők lehetnek. Tudni kell azonban, hogy a kivitelezési költségek emelkedésével sok helyen csökkentették a plusz felszereltségeket, hogy a négyzetméter árak továbbra is megfizethetőek maradjanak. Az extra szolgáltatások árai a közös költségben is megjelenhetnek, így vásárlás előtt erről mindenképp érdemes tájékoztatást kérni. Az elemzésbe a saját honlappal rendelkező projektek kerültek be, melyek az alapvető információkat, leírásokat tartalmazzák - olvasható a Duna House közleményében.

Kép: Pixabay

A zöld környezet legfontosabb

Néhány évente változó „trend”, hogy az erkélyes lakások a kelendőbbek vagy éppen megszüntetik a külső tereket. A jelenleg zajló lakásépítési-láz esetében egyértelműen az figyelhető meg, hogy rendkívül fontos a természet közelsége, még a zsúfoltabb belvárosban is. Ahol a lehetőség engedi előkerteket, pihenő parkokat, közös használatú kerteket alakítanak ki a társasházak környezetében. Erre kitűnő példa a MyCity Residence, a Forest Hill lakópark vagy a Reviczky Liget, melyek Duna House Csoporthoz tartozó MyCity projektjei, de más fejlesztők kínálatában is gyakorta szerepelnek nagy zöldfelülettel tarkított ingatlanok. Ahol nagyszabású parkosításra nincs lehetőség, mert a beépítettség gátolja, ott a tetőkertek terjedtek el nagyszámban. Zöldtetőt alakítottak ki közösségi területekkel például az Allure Residence-ben. Az erkély mérete néhány négyzetmétertől a több tíz négyzetméteres teraszokig terjed és a legtöbb társasházban elérhető olyan lakás, melyhez hozzátartozik. Vásárláskor figyelni kell, mivel az erkélyek árának számítása eltérő lehet az egyes projektek között. A legkedvezőbb eset, amikor a lakás ára már tartalmazza az erkély költségeit is, leggyakrabban pedig féláron számolják a kinti négyzetmétereket.

Meddig tarthat a kirobbanó építési kedv Magyarországon?
Meredek emelkedőn van a lakásépítési kedv Magyarországon. A legfrissebb KSH-adatok szerint az 2017 első két hónapjában összesen 1514 lakóingatlan építésére adtak ki engedélyt, ami 60 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest.
Senki nem akar a parkoláson idegeskedni

Napjaink másik kardinális kérdése a parkolóhely. A mély- és teremgarázsok a lakóparkok több mint 80 százalékában elérhetők, így a Duna House saját projektjeiben is. Emellett vagy ezt kiegészítendő felszíni parkolóhelyek is sok lakáshoz rendelkezésre állnak. Egyes esetekben kötelező a parkolóhely vásárlása, máshol opcionális vagy a lakás árába már belekalkulálták, így nem jelent plusz költséget. A mély- és teremgarázsok ára jellemzően 2-5 millió forint között van, míg a felszíni parkolókhoz 1-2 millió forintért lehet hozzájutni.

A projektek több mint 30 százalékában kiemelt hangsúlyt fektetnek a biztonságra és az épületet portaszolgálattal, biztonsági kamerával, biztonsági szolgálattal vagy ezek bármilyen kombinációjával ellátják. Leggyakrabban a 24 órás portaszolgálatot választják, jellemzően a nagyobb lakásszámú (30-40 lakás feletti) társasházakban érhető el. Például a Bauer Residence 59 lakásos társasházban kamera és portaszolgálat található, csakúgy, mint a több mint 300 lakásos Duna Terasz Prémium lakásaiban. Ugyan ezek a szolgáltatások elérhetők többek közt a Boleró Lakóparkban vagy a Metrodom több projektjében is.

Egyre trendibb az okosotthon

A legfrissebb lakásépítési-láz nagy „slágere” az okosotthon. Többek közt a Cordia és a Metrodom is okosotthon berendezéssel kínálja projektjeit. A Metrodom 2016-tól kezdődően minden újépítésű lakását ellátja az intelligens rendszerrel. Mivel kedvelt hirdetési szöveggé vált a smart home (okosotthon) kifejezés, körültekintőnek kell lenni ezügyben is. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyire „okos” a technika. Sok esetben nem is magát a rendszert, hanem csak annak előkészítését tartalmazza a vételi ár. A szolgáltatás szintjétől függően a berendezés árai már 250 000-350 000 forint körül kezdődnek, amennyiben magunk szeretnénk vásárolni, felső határ pedig gyakorlatilag nincs (egyéni ajánlat függő). A luxury kategória kétmillió forint környékén szereltethető be. Amennyiben nincs többre igény, megoldható, hogy csak egy-egy adott funkcióhoz szükséges eszközt, például mozgásérzékelőt, programozható termosztátot, redőny- vagy függönyvezérlést telepítsenek az ingatlanba. Ezek a felszerelések már 50 000 forint alatt is elérhetőek, de ha több mindent is szeretne a vásárló, a végösszeg igencsak magasra rúghat.

A vizsgálatba bevont projektek megközelítőleg 20 százalékában beszélhetünk kulcsrakész, gépesített konyhával rendelkező lakásokról. Példaként említhető a Dagály Residence és a BudaPart A konyhabútor sok esetben tartozéka – gépek nélkül – az ingatlanoknak, talán a leggyakrabban képezik a szezonális akció tárgyát is, ahol grátisz választható a lakás felszereltségei közé.

Elmarad ugyan a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségtől, de a projektek mintegy 15 százalékában kerül kialakításra üzlethelység az épület aljában. Méretük néhány négyzetmétertől több mint 300 négyzetméteres nagyságig terjed. Így kisebb üzletek és a nagyobb bevásárlóközpontok is igazán elérhető közelségbe kerülnek. Ennek előnyeit és hátrányait a leendő lakóknak kell mérlegelniük vásárlás előtt.  Az Allure Residence-ben több üzlethelységet is kialakítanak, de két bolt nyithat a Dunyov Ház és a Fáy85 projektekben is. A Márvány20 Residences projektben 300 négyzetméteres, a Bródy Házban pedig 315 négyzetméteres üzlet lesz kialakítva.

Meglepően alacsony (10 százalék) azon ingatlanok száma, ahol klíma tartozéka a lakásnak (például Buda Part), vagy az annak beszereléséhez szükséges előkészítéseket megtették. Még ennél is alacsonyabb számban, gyakorlatilag egy-egy projektnél, fordulnak elő olyan különlegességek, mint például a mosoda (Klauzál Residence), a saját jachtkikötő (Marina Bay) vagy business center (szintén Klauzál Residence).

Ennyi volt a CSOK?
A GKI lakáspiaci indexe (ami az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) értéke a jelen felmérés során Budapestre vonatkozóan mintegy 7, míg az ország egészére vonatkozóan 4 ponttal csökkent idén januárhoz képest. Az egy évvel ezelőttinél a fővárosi index 9, az országos 6 ponttal került lejjebb. A kilátások javuló tendenciája ugyan megtört, de a jelenlegi várakozások még mindig valamivel kedvezőbbek, mint amilyenek ezek a lakáspiaci intézkedés-csomag bejelentése (az új lakások áfájának csökkentése, illetve a CSOK kibővítése) előtt voltak. Budapesten a divatos lokációk esetében nem romlottak a kilátások, ezeken a területeken továbbra is élénk forgalom várható. A külső pesti területek esetében viszont érezhetően romlottak a várakozások, emellett a panelpiacon is jórészt kedvezőtlen irányú változás következett be.
Fitness-wellness, geotermikus fűtés, rezsi

Fitness-wellness szolgáltatással a projektek 15 százalékában találkozhatunk. Jellemzően a magasabb árfekvésű ingatlanoknál elérhető a létesítmény, de 500 000 forint körüli négyzetméter árnál is előfordul néhány esetben. Egy-két példa azokra a projektekre, melyek tartalmazzák a szolgáltatást: Eco Residence, Erkel Residences, Sun Hill Residence.

Ugyan már nem az első passzívházakról beszélünk, mivel számuk jelenleg húsznál is több, mégis igazán kiemelkedő ajánlatnak tekinthető az a néhány, még átadás előtt álló projekt, mely passzívháznak minősül. A passzív házak óriási előnye az alacsony rezsiköltség, a fűtés díja éves szinten is csak 15-20 ezer forint.

Hasonlóan kedvezően alakul a rezsiköltség azokban a házakban, melyekbe geotermikus fűtést telepítenek (Budaliget Villakert, Márton Öko Házak). A kisebb, 4-5 lakásos projektek mellett, akár 50 lakásos társasházakban is kiépítik. A lakásméretek változatosak, már 32 négyzetmétertől lehet geotermikus fűtésű lakást vásárolni, a felső határ bőven 100 négyzetméter felett van. A geotermikus fűtés egy megújuló energiaforráson alapuló megoldás, mely környezet- és pénztárcakímélő. Ez az energiaforrás csak nagy energiaigény mellett kifizetődő a magas beruházási költségek miatt, így egy társasház kitűnő helyszínéül szolgál. Jól kombinálható napkollektor használatával, fűtés esetén praktikus padló-, fal- vagy mennyezetfűtéssel párosítani. Együttesen alig néhány épülő félben lévő társasházban jelennek meg. Melegvíz előállítására, sőt, hűtésre is alkalmazható. A geotermikus rendszerrel ellátott lakások átlagos négyzetméter ára 660 000 forint, de a szórás elég nagy: 400 000 forintos négyzetméter ártól kezdődik és egymillió forint négyzetméterár felett ér véget.

A társasházak 10 százalékában szerelnek fel napelemet vagy napkollektort. Ez több, mint 400 lakást érint majd. Közéjük tartoznak például a Dunyov Ház otthonai is, ahol napelemmel működtetik majd a liftet. A hét lakásos projektektől a több száz lakásos ingatlanokig elérhető lesz. A négyzetméter árak nem magasabbak, mint az átlag, a költségek azonban a későbbiekben alacsonyabban alakulnak majd. Átlagosan 480 000 forintos négyzetméterár jellemző, 390 000 és 590 000 forint között változnak a négyzetméter árak.

Korábban terjedésnek indult a padlófűtés, jelenleg pedig a mennyezeti fűtés gyakorisága nőtt meg. Sok esetben az előbb említett környezetbarát energiák egyikével párosítják, de önmagában is alkalmazzák - írja a Duna House.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo