Ezen a CSOK sem segít

Az Y generáció 64 százalékával fordult elő az elmúlt egy év alatt, hogy késve rendezte számláit - derül ki az Intrum Justitia jelentéséből. A kutatásból az is látszik, hogy a gyermekes fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben, ugyanis 71 százalékuk nem tudta időben kifizetni számláit az elmúlt 12 hónap alatt. A gyermekes és gyermektelen fiatalok többsége elmondásuk szerint meglehetősen pesszimista mind az ország, mind a saját agyagi körülményei tekintetében, majdnem minden második fiatal fontolgatja a külföldre költözés lehetőségét.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

A teljes magyar lakosság 63%-ával fordult elő az elmúlt 12 hónapban, hogy egy vagy több számláját nem tudta időben kifizetni, ami közel azonos az Y generáció (64%) számlafizetési moráljával. Az is kiderült, hogy amennyiben valaki csúszik a számlafizetéssel, akkor többnyire nem csak egy számlával marad el, hanem jellemzően 3-4 számlával is. Jó hír azonban, hogy a megkérdezettek csupán 2%-a nem tudta, hogy megcsúszott a fizetéssel, vagyis az Y generáció figyelemmel kíséri a számlafizetési határidőket – derült ki az Intrum Justitia jelentéséből

A gyermekes és gyermektelen fiatalok fizetési szokásai között lényeges különbség rajzolódik ki. Míg a gyermektelenek 59%-a nem rendezte számláit időben az elmúlt 12 hónapban, addig a gyerekesek esetében ez az arány 71%. Mind a gyerekesek, mind pedig a gyermektelenek esetén igaz, hogy amennyiben késtek a fizetéssel, ezt több mint egy számla esetében tették. Sajnos a több számlával késés a gyermekesek esetén szintén jóval nagyobb mértékű, mivel az ő esetükben a válaszadók több mint fele kettő vagy annál több számlát nem fizetett ki időben, míg a gyermektelenek esetén ez a szám „csupán” 39%.

Az Y generáció fizetési szokásai iskolai végzettség alapján is élesen elkülönülnek. Míg a felsőfokú végzettségűek 46%-a nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fordult elő vele késve fizetés, addig a felsőfokúnál alacsonyabb végzettségűek csupán 26%-a nyilatkozott hasonlóan. A megtakarítások tekintetében is nagy különbség mutatkozik, a felsőfokú végzettségű fiatalok 59%-a tesz félre havonta, míg az ennél alacsonyabb végzettségűeknek „csupán” 41%-a tud megtakarítani.

„Megtakarítás tekintetében az Y generáció tudatosabban viselkedik, mint a teljes magyar felnőtt lakosság, mivel a megkérdezettek fele tesz félre havonta valamekkora összeget, míg a teljes magyar lakosság esetén ez az arány 42%.” - emelte ki Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.

Az ország és mi – mérlegen a 2015-ös év
Személyes életüknek, közvetlen környezetüknek 2015-ös eseményeit inkább pozitívan minősítik a magyarok, az ország tavalyi történéseit azonban többségük negatívan ítéli meg – ezek a legfontosabb eredményei az Ipsos és a ZRI Závecz Research kutatócégek közös felmérésének
A megtakarítás célja is eltérő a 20 és 35 év közötti fiatalok körében, ők ugyanis utazásra, lakásvásárlásra, illetve fogyasztási cikkekre nagyobb mértékben tesznek félre, mint a magyar átlag, azonban a nyugdíjra kevésbé gondolnak még. Nem meglepő az sem, hogy az Y generáció előnyben részesíti az online vásárlást, a 20 és 35 év közötti korosztály 41%-a rendszeresen vásárol az interneten keresztül, míg a magyar átlag 33%-a viselkedik hasonlóan.

Nem érezzük a javulást

Az Y generáció és a magyar lakosság véleménye igen hasonló abban a kérdésben, hogy a magyar gazdaság javult-e az elmúlt időben. Az Y generációnak csupán 7%-a gondolja úgy, hogy javult a gazdasági helyzet, a teljes lakosságnak pedig a 8%-a vélekedik így. A fiatal felnőttek 28%-a nem nyilvánított véleményt, míg 65% szerint a gazdasági helyzet romlott hazánkban. A gyermekesek 11%-a szerint javul a gazdasági helyzet, míg a gyermektelenek csupán 6%-a gondolja így.

A felsőfokú végzettségűek 10%-a nyilatkozott hasonlóan, míg az ennél alacsonyabban képzettek csupán 5%-a tapasztalt javulást e téren. Saját pénzügyeik tekintetében a 20 és 35 év közöttieknek 19%-a gondolja úgy, hogy javult a helyzet, 43%-ának nincs véleménye a témáról, 37%-uk pedig nem tapasztalt javulást saját anyagi körülményeiben.

A lábukkal szavaznának

A pénzügyi helyzettel való elégedetlenséget mutatja, hogy igen magas azok aránya, akik a külföldre költözést fontolgatják. A megkérdezett fiatalok 44%-ának már megfordult a fejében, hogy más országban próbáljon szerencsét. A teljes magyar lakosságban ez az arány 35%, ami szintén igen magas szám. Meglepő azonban, hogy a gyermekes és gyermektelen fiatalok szinte ugyanolyan arányban hagynák el az országot (41% és 45%). A végzettség alapján már nagyobb a különbség, a felsőfokú végzettségűek 30%-a, míg az ennél alacsonyabban képzettek 48%-ának jutott már eszébe, hogy külföldre költözzön.

„A felmérésből jól látható, hogy a fiatal Y generáció pénzügyi tudatossága fejlődést mutat, elgondolkodtató azonban, hogy a nyugdíj előtakarékosság nem szerepel prioritásaik között. Úgy vélem, nagyon fontos lenne, hogy már fiatal korban tudatosan tervezzék pénzügyeiket. Elmondhatjuk továbbá, hogy a fiatal felnőttek többsége meglehetősen pesszimista mind az ország, mind a saját agyagi körülményei tekintetében és emiatt majdnem minden második fiatal fontolgatja a külföldre költözés lehetőségét. Bízunk abban, hogy ez a folyamat visszafordítható” - hangsúlyozta Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.

Zsúfoltan és drágán lakik a magyar
A magyarok átlagban jövedelmük 11,4 %-át költik lakhatásra, hazánk lakosságának 44,6 %-a él zsúfolt lakásban és jelentős részük elégedetlen a körülményeivel – olvasható ki a többi között az Eurostat friss kutatásából.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo