Az EU-ban háromfajta tej kapható: az úgynevezett teljes tej (zsírtartalma legalább 3,5 százalék), a félig fölözött tej (1,5-1,8 százalékos) és a sovány tej (legfeljebb 0,5 százalékos zsírtartalommal). A hazánkban legnépszerűbb, 2,8 százalékos tejet az unió tagállamaiban nem gyártják és forgalmazzák. Magyarország ezért kérte a 2,80 százalékos (m/m) zsírtartalmú fogyasztói tej hazai forgalmazásának engedélyezését a csatlakozástól számított még 5 évig. Az unió ezt jóváhagyta, így a tejtermelők és a tejivók haladékot kaptak az "átállásra".
Az átmeneti időszak után viszont már csak 1,5 százalékos és 3,6 százalékos tej hozható forgalomba. A magyar kormány azért kérte az ötévi átmenetet, hogy a fogyasztók az új normákathoz fokozatosan szokhassanak hozzá, s az üzemek átállhassanak, ne legyenek ellátási zavarok. Hasonló engedélyt kapott egyébként Finnország és Svédország is csatlakozásakor.
A mostani csatlakozás után azonban kizárólag Magyarország kapott átmeneti lehetőséget a 2,8% zsírtartalmú tej előállítására és forgalmazására. Ennek értelmében más EU tagállamok még azzal a céllal sem állíthatnak elő 2,8% zsírtartalmú tejet, hogy azt Magyarországon hozzák forgalomba - tudósított az euvonal.hu