hirdetés

Egyre kevésbé félünk a hitelektől

A személyi kölcsön a lakáshitel után a második leggyakrabban igénybe vett pénzügyi szolgáltatás, derült ki az NRC országos reprezentatív kutatásából. A Cofidis megbízásából készült kutatás eredményei szerint a lakosság kilábalt a „devizaspirálból” és újra lehetőségként tekint a hitelekre.
hirdetés

Kép: Pixabay

Bár a kihelyezett személyi hitelállomány összértékét tekintve természetesen messze elmarad a lakáshitelektől, jelenleg 320-330 milliárd forint környékén stagnál, és mára a második leggyakrabban igénybe vett konstrukcióvá vált, derül ki az NRC országos reprezentatív, a Cofidis 10. születésnapjára készített kutatásából. Míg lakáshitellel az emberek 14 százaléka rendelkezik, addig személyi kölcsöne a magyarok 13 százalékának van jelenleg is.

Tízből kilenc magyarnak egy fillér félretett pénze sincs
A magyar banki ügyfél még mindig nem tudatosan válogat a szolgáltatások közül, és messze még a digitális átállás. A magyar lakosság kilencven százalékának egy fillér megtakarítása sincs –  derül ki a Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb kiadásából.
A kisebb összegű hitelek felé nyitást és a folyamatos bizalom-növekedést mutatja, hogy 2011 óta negyedével kevesebben vannak azok, akik félnek a hitelek rejtett költségeitől és ugyanennyivel többen azok, akik céljaik eléréséhez elengedhetetlen lehetőségként tekintenek az ilyen típusú külső anyagi segítségre.

Kilábalás a devizaspirálból

A nyolc évvel ezelőtt kirobbant gazdasági világválság hatása a magyar piacot és így a fogyasztók mindennapjait is alapjaiban változtatta meg. 2006. januárjában a hazai lakossághoz kihelyezett forint- és devizahitelek állománya összesen nem érte el a 3500 milliárd forintot, míg ez a szám 2009 elejére már majdnem 8 000 milliárdra nőtt, főként a devizahitelek kapcsán felmerülő árfolyamváltozások hatásának köszönhetően.

A lakossági lakás- és fogyasztási hitel állomány közel háromnegyedét a devizatartozások tették ki. Az azóta megindult konszolidáció és adósságrendezési hullám hatására mára ez az érték valamivel több, mint 5 ezer milliárd forint, és szinte kizárólag forinthitelből áll. „A fogyasztók – a korábbi évek csökkenő tendenciájával ellentétben – idén érezhetően kezdenek újra bízni a hitelekben, de a hiteltörlesztők száma még így is jóval elmarad a 2010 környékén tapasztaltaktól” – mondta el Kurucz Imre, az NRC marketingkutató kutatási vezetője.

Mire vállalkozunk, ha adóstársak leszünk?
Hitelszerződéseknél gyakran előfordul, hogy a pénzintézet csak akkor ad kölcsönt, ha a hitelfelvevő mellett adóstárs is belép a szerződésbe. Az adóstársat sokszor összekeverik a kezessel vagy a jelzálog-kötelezettel. Mit vállal az, aki adóstársul szegődik egy hitelszerződésnél? Mi a következménye az adástársa nézve, ha a törlesztést nem fizetik?
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo