hirdetés

Csontvázak borulnak ki Palkovics miniszter távozása után egy nappal

A Magyar Tudományos Akadémiát Palkovics László minisztersége idején és erőteljes segédletével darabolták fel. Most az Alkotmánybíróságon kiderült, mindezt úgy tették, hogy az alaptörvényt megsértették. A hvg.hu pedig azt fedezte fel, hogy ezermilliárd forinttal több pénz folyt ki a tervezettnél Palkovics tárcájától tavaly.

hirdetés

A hvg.hu cikkéből világos, hogy Innovációs és Technológiai Minisztériumban csak úgy repkedtek ide-oda a milliárdok Palkovics László utolsó évében.

Az innovációs minisztérium kiadásai közel ezermilliárd forinttal teljesültek túl a költségvetési törvényhez képest 2021-ben. Be nem tervezett milliárdokat vitt el egyebek mellett a vadászati világkiállítás, a kínai Fudan egyetem, egy szerencsés vizsgálókesztyűgyár. A felsőoktatásra a tervezettnél sokkal több pénz ment el – a modellváltással kiszervezett egyetemekre is.

Palkovics László munkájának egyik csúcspontja 2019-ben volt, amikor nagy energiákat fektetett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói hálózatának lenyúlásába. Az Akadémia akkori elnöke, Lovász László többször állította, hogy Palkovics miniszter tulajdonképpen zsarolással próbálta rábírni őket, hogy lemondjanak vagyonuk nagyrészéről, és szakmai függetlenségükről. A tudósok egy éven keresztül próbáltak ellenállni a Palkovics által erőltetett úgynevezett átszervezésnek, de elbuktak, miután a parlament kormánypárti többsége simán megszavazta az elképzelést. „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” címet viselő törvény értelmében egyszerűen elvették az akadémiához tartozó kutatói hálózatot, amiből létrehozták az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH). Ennek működéséért egy olyan irányítótestület lett a felelős, ahol a főnök már, ki más, mint Palkovics volt. Az általa vezetett minisztérium hat tagot delegálhatott, ahogy az MTA is. A tagokat és az elnököt viszont már a Miniszterelnökség nevezhette ki.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo